Bebe i djeca

Pedijatar sa instituta za majku i dijete evo koji simptomi najavljuju koronu kod djece – ovo je sedam najčešćih

Kakvi simptomi kod djece najavljuju koronu i u kojoj mjeri se oni razlikuju od simptoma kod odraslih, objašanjava prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar i kardiolog, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta “Dr Vukan Čupić”.

prof. dr Vladislav Vukomanović - Pink

Veliki broj je asimptomatske djece, koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja ka starijima, ka svojim roditeljima, bakama i dekama. Simptomatologija je obično veoma trivijalna: ili se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj tjelesnoj temperaturi ili suhom kašlju, a ono što se javlja nešto češće u odnosu na odrasle su gastrointestinalne tegobe – bolovi u stomaku, proliv i povraćanje“, rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović za RTS i dodao:

Iako kažu da je cijela Srbija u stvari bolnica, važna je porodica, u porodici mogu da se steknu navike, da se djeca upozore šta da rade, da se djeca nauče da peru ruke, da izbjegavaju veoma bliske kontakte, da nose maske. Važna nam je epidemiološka anamneza – ukoliko se kod djeteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, mi se veoma detaljno raspitamo o tome da li postoje uži članovi porodice koji su ispoljili određenu kliničku sliku ili se liječe od te infekcije“.

Istakao je da prelazak na onlajn nastavu može da pomogne:

U periodu kada djeca nisu išla u školu, broj prijema je bio značajno smanjen, bilo je i manje drugih infekcija. Mislim da je to dobra mjera, da će uspjeti da se zaravni zaražavanje“.

Kada je u pitanju vakcinacija, rekao je sljedeće:

Ne bih mijenjao praksu kada je riječ o vakcinisanju protiv gripa, treba ih vakcinisati, čekati vakcinu koja će doći, nadam se krajem ove godine ili početkom iduće. Spremaju se već prioriteti i prave se planovi kako zaštititi stanovništvo“, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh