Bebe i djeca

“Imao je kilogram kada se rodio, a doktori su mi rekli da može da umre: Ovo je moj sin danas”

Dječak Bejli Aplijard rodio se tri mjeseca prije termina, težak samo kilogram. Vodio je bitku za život i pobjedio je.

Beba - Zena.blic.rs

Mama Kler Felsted porodila se nakon 25 sedmica i šest dana trudnoće, 23. februara ove godine. Maleni Bejli je odmah imao problem sa plućima, a u bolnici se zarazio ešerihijom koli, piše “Liverpool Echo”.

Ljekari u Liverpulu morali su da dječaka priključe za vještačka pluća, a u kolijevci je spavao sa malom plišanom hobotnicom, jedan od simbola njegove borbe, ali i borbe svih prijevremeno rođenih beba.

“Džordan i ja smo bili prestavljeni kada su nam ljekari rekli da Bejli može da umre ako nije pod profesionalnom njegom. Doktor nam je rekao da postavljam pitanja na koja on nema odgovore što me je još više uplašilo”, ispričala je Kler kako su se ona i njen suprug osjećali dok se njihov sin borio za život.

Kako je dodala Kler, koja radi u kol centru, njena trudnoća odvijala se normalno i ništa nije ukazivalo da će doći do prijevremenog porođaja, sve do jutra kada je zbog kontrakcija završila u bolnici u gradu Kru u Engleskoj.

Date su joj tablete koje su odložile porođaj 48 sati, ali i pored napora ljekara Bejlijev dolazak na svijet nije mogao da se “pomjeri”.

Ubrzo nakon porođaja, dječak je prebačen u bolnicu u Liverpulu, Kler ga je samo na kratko vidjela. Doktori su joj rekli da u toj ustanovi ima veće šanse da preživi, ali nisu mogli da joj kažu šta je uzrok prijevremenog rođenja njene bebe kojoj su konstantno davali antibiotike da bi spriječili infekcije, i nadzirali su rad njenih pluća i srca.

“Borila sam se sa toliko emocija, ovo je moja prva beba i željela sam da sve protekne savršeno”, rekla je Kler koja se bojala “svega i svačega”, a najviše infekcija koje su za njenog sina mogle da bude smrtonosne.

Bejli je na respiratoru bio do 36. sedmice, a s obzirom da je u međuvremenu počela pandemija korona virusa, roditelji su mogli da ga posjećuju samo određenim danima (bebe rođene prije termina borave na intenzivnoj njezi gdje je, inače, mamama i tatama određeno vrijeme zabranjen boravak). Dok je on bio na liječenju, oni su boravili u obližnjem hotelu.

Borio se Bejli i izborio, sada je težak 7, 2 kilograma i zdrava je beba. Roditelji su ga nakon velike pobjede odveli u porodičnu dom u Češiru, prenosi “Žena“.

Beba – Zena.blic.rs

Beba – Zena.blic.rs

Beba – Zena.blic.rs

Beba – Zena.blic.rs

Beba – Zena.blic.rs

Beba – Zena.blic.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh