Bebe i djeca

Novo istraživanje otkrilo dva simptoma koja se pojavljuju kod djece koja imaju koronu: “Nema kašlja, ni temperature. Molimo roditelje da obrate pažnju na ovo”

Dijareja i povraćanje mogli bi biti znak kovida-19 kod djece, ističu naučnici koji traže da se i ti simptomi dodaju postojećem spisku simptomatike, piše “Guardian”.

Dijete, koronavirus, maska -Profimedia

Popis simptoma kovida-19 kod djece za sada uključuje svega tri stavke: visoku temperaturu, uporni kašalj i gubitak ili promjene čula ukusa i mirisa, piše “Žena“.

Brojne studije pokazale su da su najčešći simptomi kod odraslih bol u mišićima, slabost, zbunjenost, bol u grudima. Prema studiji “King’s College” u Londonu, koja tek čeka recenziju, glavni simptomi mogu se podijeliti u šest cjelina, a jedna od njih se odnosi upravo na probavne probleme.

Ali sada su naučnici sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu potvrdili da je nervozni želudac jedan od glavnih simptoma kovida-19 kod djece.

U našoj grupi, dijareja i povraćanje su bili precizniji pokazatelj od, recimo, kašlja pa čak i promjena u čulu ukusa i mirisa‘, rekao je doktor Tom Voterfild, autor studije.

Ako zaista želite da dijagnostikujete infekciju kod djece, obratite pažnju na dijareju i povraćanje, a ne samo na simptome u disajnim putevima.

Tom Voterfild je rekao i da se pomoću do sada prepoznatih simptoma infekcije kovidom-19, zaraza može precizno utvrditi u 76 posto slučajeva simptomatične djece, ali kad se dodaju i gastrointerološki simptomi, onda pouzdanost dijagnostike ide i do 97 posto.

Studija je sprovedena u periodu od 6. aprila do 3. jula i u nju je bilo uključeno preko 900 osnovaca i srednjoškolaca zdravstvenih radnika u dobi od dvije do 15 godina. Niko od njih zbog kovida-19 nije primljen na bolničko liječenje.

Djeci obuhvaćenoj ispitivanjem, bili su uzeti uzorci krvi kako bi se videlo da li imaju antitijela na novi korona virus, a podaci su prikupljani i kako bi se vidjelo imaju li ikakve simptome.

Naučni tim je otkrio da 68 djece – 6,9 posto od ukupnog broja – imaju antitijela na kovid-19 i da su preležala bolest. Od njih je samo polovina imala simptome.

Neki simptomi su bili uobičajeni: 31 posto djece imao je temperaturu, 18 posto glavobolju, 19 posto probavne tegobe, dijareju, povraćanje i grčeve. Kod djece koja nisu imala antitijela, ovi su se simptomi javljali u 11, četiri i tri posto slučajeva.

Postalo je jasno da imamo veliku sivu zonu u kojoj su svi oni koji imaju simptome, a još nemaju pozitivan PCR test. Prepoznati stvarne simptome kovida-19 biće jako važno u toku jeseni kad se sva djeca vrate u škole. Molimo roditelje da obrate pažnju na simptome i da reaguju na vrijeme kako se druga djeca ne bi zarazila‘.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh