Bebe i djeca

Za pametne dječije glavice: Spisak važnih namirnica koje su hrana za mozak

Dobro je poznato da hrana i nutrijenti u njoj pomažu razvoju djetetovog mozga, rastu i funkciji.

Tokom prvih nekoliko godina mozak se veoma brzo razvija, zato je vrlo važno raditi u korist njegovog rasta koristeći odgovarajuće namirnice.

Na primjer, majčino mlijeko je prava hrana za mozak, jer je bogato raznim nutrijentima, poput proteina, željeza, DHA, a svi su ključni za razvoj.

Masna riba, poput lososa, također je savršena superhrana za mozak, jer je izvor omega-3 masnih kiselina i proteina.

Još neke namirnice se smatraju hranom za mozak:

– borovnice

– masline i maslinovo ulje

– orasi

– riba

– avokado

– jaja

Koji nutrijenti su važni za razvoj djetetovog mozga i kognitivnih sposobnosti?

Omega-3 masne kiseline, naročito DHA i EPA, pomažu kisiku da dođe do mozga, ubrzavaju protok krvi, usporavaju starenje i utiču na veličinu mozga. Kod djece se ovo može pokazati kroz bolji fokus, veće čitalačke sposobnosti u školi, a kod mlađe djece kroz bolju sposobnost učenja.

Holin pomaže razvoju centra za memoriju u mozgu, naročito tokom prvih šest godina života, što je od ključne važnosti za učenje.

Proteini, željezo i cink su potrebni za razvoj mozga u najranijem periodu. Oni se vrlo lako nađu u hrani koju konzumiramo, poput mesa, graha, nekih žitarica.

Zaista veliki broj nutrijenata može biti dio ove liste. Tu su folati, jod, vitamini A, D, E, B kompleks. Svi oni su važni za razvoj mozga.

Kako uvesti važne namirnice u djetetovu ishranu?

– Dajte zabavna imena za ribu, ‘roze riba’ može biti losos, a ‘luna-tuna’ može biti tuna.

– Birajte voće i povrće raznih boja, isjeckajte ih u sitne zalogajčiće i zainteresujte dijete.

– Pustite dijete da samo servira svoj tanjir.

– Dodajte začine i razne ukuse u hranu. Djeca vole da hrana ima ukus.

Iako ne postoji neka konkretna strategija da vaše dijete ima visok IQ ili da bude prepametno, ove namirnice će pomoći pravilnom razvoju i kasnijem lakšem savladavanju znaja tokom cijelog života, piše Yumama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh