Bebe i djeca

Epidemiologinja upozorava: “Ja sam majka i želim da se otvore škole, ali ako se ovaj uslov ne ispuni, epidemija će buknuti”

Većina svijeta debatuje u ovom trenutku o otvaranju škola.

Učionica - Blic.rs

Neke se odlučuju za onlajn nastavu, neke planiraju da prilagode školu epidemiološkim uslovima. Međutim, svi zaboravljaju na važan detalj.

Svi se slažu, a posebno roditelji, da bi bilo bolje da škole budu klasične, a ne onlajn – kako bi se djeca socijalizovala, roditelji predahnuli, a i jer je nastava ipak efektivnija uživo. Međutim, epidemiologinja Aleksandra Feders za medicinski časopis “Stats” piše da, iako joj i samoj kao majci nemirnog školarca, škola užasno fali, razmišlja da li će ga pustiti da se vrati.

– Dok čitam planove za ponovno otvaranje škola, sve više shvatam koliko su ti planovi neubjedljivi i teško izvodljivi. Mislim da većina tih planova neće pomoći da djeca i njihovi roditelji budu bezbjedni. Zašto? Jer svi planovi previđaju najvažniju stvar.

Kovid-19 se primarno prenosi kapljično, dakle kapljicama koje putuju vazduhom. Većina škola nema dobar ventilaciioni sistem, ako ga uopšte i imaju. O tome ne govori nijedan plan. Škola mog sina u Njujorku već nam je poslala plan za otvaranje. Pravila uključuju obavezno često pranje ruku, držanje razmaka među klupama, smanjen broj učenika u razredu, mjerenje temperature djeci. O ventilaciji ni govora. Trenutno, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ima preporuku u vezi sa ventilacijom koja glasi da je “obavezno dobro provjetravanje prostorija, a poželjno je da su vrata i prozori što češće otvoreni”. Međutim, u razredu punom male djece, mnoge škole imaju pravilo o tome da prozori zapravo budu zatvoreni. Ako su djeca zatvorena u prostoriji koja se ne provjetrava, nikakva distanca ne pomaže.

Do sada već imamo mnogo dokaza o tome koliko se virus lako prenosi u zatvorenim prostorijama bez ventilacije. Ipak, o tome niko ne govori. Jasno je zašto – školi je dodatan trošak i napor da sredi i pitanje ventilacije. Međutim, sve dok se to pitanje ne otvori, ja neću svoje dijete slati u školu – zaključuje ova epidemiologinja u svom tekstu, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh