Bebe i djeca

Sudbina svakog ženskog djeteta zavisi od oca: Ovih 5 rečenica kćerka mora da čuje od tate!

Odnos sa ocem u mnogome određuje kasniji odrasli i porodični život ćerke

Tata i kćerka - Ilustracija/Blic.rs

Za pravilan psihički razvoj djeteta, neophodno je učešće oba roditelja. Iz nekog razloga očevi su često vrlo malo prisutni u vaspitanju, a nisu svjesni koliki uticaj mogu da imaju na život djeteta, naročito ženskog.

1. Prelijepa si!

Svakom ženskom biću je potrebno da se osjeća lijepom. A kada prvi muškarac s kojim se djevojčica sreće u životu – otac, to ponavlja, to veoma pozitivno utiče na žensko dijete.

2. Volim te!

Ova fraza je potrebna svima, a naročito ranjivom ženskom djetetu. Kroz tatino iskazivanje ljubavi, djevojčica postaje svjesna kako u odraslom dobu muškarac treba da se ponaša prema njoj.

3. O čemu razmišljaš? / Da li želiš da razgovaramo?

Iskreni razgovori s tatom ostaju u memoriji kćerke za čitav život. Oni joj daju osjećaj da je vrijedna, cjenjena, zanimljiva, i sjajan su način da djevojčica nauči kako se stiče povjerenje u muškarca.

4. Zaslužuješ najbolje!

Kada tata kaže ovu rečenicu, to kćerki uliva veliko samopouzdanje. U budućnosti će znati da cijeni sebe, zbog čega će donositi dobre odluke.

5. Uspjet ćeš!

Vjera oca u kćerkine sposobnosti daje djetetu povjerenja u sebe i jača njegovu snagu i volju da nastavi dalje. Svaki tata mora da podržava svoju kćerku – to je garancija za dobru budućnost!

Odnos sa ocem u mnogome određuje kasniji odrasli i porodični život kćerke. Ona od malih nogu gleda kako se tata odnosi prema mami i usvaja te vrijednosti. Kćerke najčešće nesvesno za sebe biraju muškarca sličnog njihovom ocu i zato, ako želi dobro svojoj kćerki, tata mora da bude dobar uzor. Otac uči kćerku društvenim vještinama, otvorenosti prema ljudima, sposobnosti da ne potiskuje emocije i daje joj samopouzdanje. Ako odrasta okruženo ljubavlju oca, naravno i majke, žensko dijete kasnije zna i samo da pruži ljubav drugima na pravi način, ali i da nađe pravu ljubav za sebe, prenosi Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh