Bebe i djeca

Trudnoća u 60. godini života: Iskustvo žene koja je doživjela kasno majčinstvo

Postala je majka u 60. godini života – ispovijest žene koje se odlučila da kasno dobije potomstvo.

Trudnica - Blogspot.com

Galina Šubenina iz Moskve postala je majka u 60. godini života, a ta vest je 2015. godine začudila i iznenadila cijelu Rusiju, piše “Lovesensa“.

Mnogi su osudili odluku za kasno majčinsto, smatrajući da zdravlje bebe može biti ugroženo. Takođe, kasno roditeljstvo je znatno teže jer vlada značajna razlika u godinama, što može biti rizično u periodu adolescencije, roditelji stare i otežano se brinu o djeci. Sa druge strane, mnogi su razumjeli Galinine razloge i podržali je u njenoj želji.

Galina se još kao mlada djevojka vjenčala i dobila sina, ali taj brak je ubrzo bio završen i Galila je ostala samohrana majka. U 50. godini života upoznala je Alekseja koji je 9 godina mlađi od nje i ubrzo su započeli emotivnu vezu. Konačno se osjećala sretno i ispunjeno, ali iznenada se dogodila tragedija koja je Galilin život preokrenula potpuno – njen sin je iznenada premunio.

Aleksej je bio Galilina najveća podrška i snaga kako bi prebrodila veliki gubitak. Nakon nekoliko godina, par se vjenčao i odlučili su da se ostvare kao roditelji. Iako je već imala blizu 60. godina, Galila je odlučila da ponovo postane majka. Zanemarila je upozorenja prijatelja i osudu okruženja i uspjela je da izdrži trudnoću i 2015. godine rodi kćerku.

Danas njena kćerka Kleo ima 5 godina i izgleda kao vrlo sretno i nasmijano dete koje uživa u djetinjstvu. Ona nema svijest da njeni roditelji nisu mladi, ali jasno joj je da je njihova porodica satkana od prave ljubavi.

Galila je u jednom intervjuu otkrila da su ljudi govorili da Kleo nikada neće dostići svoje vršnjake u razvoju, da će biti problematičnog zdravlja i imati usporen mentalni razvoj. Sve ove tvrdnje pokazale su se kao netačne. Kleo je djevojčica koja se prilično zdravo razvija i raste.

Ona danas ide u vrtić i na razne aktivnosti, a najviše uživa u časovima plesa. Roditelji joj svakodnevno pružaju pažnju i, kako ističu, trude se da je vaspitaju u vrijednu i dobru mladu damu.

Na prvi pogled, kada vide porodicu svi pomisle da su Galila i Aleksej baka i deka sa unuklom, pa se mnogi iznenade kada ih djevojčica nazove mama i tata. Roditelji ističu da im ovo, kao i mnoge druge osude više ne smetaju.

Galina je sada u penziji, a njen suprug je još uvijek zaposlen. Sve više pažnje posvećuju djevojčici i žele da joj obezbjede dobar život.

Ističu da je Kleo u njihov život unijela radost, pomogla da bar malo zarastu rane iz prošlosti i učinila ih živim i sretnim ljudima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh