Bebe i djeca

Norveški grad zabranjuje djeci telefone i računare

Opštinske vlasti Stavangera, grada u Norveškoj, osim zabrane mobilnih telefona u školama planiraju da mlađim učenicima onemoguće individualni pristup računarima.

Norveška - Goliveyoung.com

Većina gradskih odbornika je podržala ovu ideju, napominjući da je na ovaj način potrebno djeci omogućiti ‘detoks’ od virtuelnog svijeta, prenosi “RTS“.

Planirano je da učenici od prvog do četvrtog razreda više nemaju pristup ličnim računarima, a umjesto toga biće postavljeni zajednički računari u učionicama koji će moći da se koriste uz dozvolu učitelja.

Cilj je da pomenute mjere budu uvedene za učenike svih razreda, od prvog do desetog.

Mimir Kristjanson, gradski odbornik, istakao je da je vrlo zabrinut zbog pretjerane upotrebe mobilnih telefona i kompjutera među djecom i mladim ljudima

“Sigurno je da bi bilo vrlo korisno i zdravo za djecu da manje vremena provode u virtuelnom svijetu”, rekao je Kristjanson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh