Bebe i djeca

Briga o bebinim stopalima počinje odmah po rođenju, evo i zašto

Bolestima stopala, koje se pojavljuju u odrasloj dobi, korijeni ponekad sežu još u djetinjstvo ili su prisutne već pri rođenju. Stručna medicinska briga i pomoć mogu umanjiti ili potpuno riješiti niz problema.

beba -pixabay

Početna loša briga za stopala u djetinjstvu može uzrokovati kasnije probleme u drugim dijelovima tijela, naprimjer, u nogama ili leđima.

Dječije stopalo ubrzano raste tokom prve godine života, dosegnuvši na kraju prve godine gotovo polovinu veličine koju će imati u odrasloj dobi. Zbog toga je vrlo važno o njemu brinuti od samog početka.

Ljudsko stopalo jedno je od najkompleksnijih dijelova tijela. Sastavljeno je od 26 kostiju te protkano ligamentima, mišićima, žilama i živcima. U male djece stopalo je vrlo mekano i prilagodljivo te ga nepravilan pritisak može trajno oštetiti.

Nekoliko savjeta pomoći će vam da se pravilno brinete o stopalu vaše bebe:

– Pažljivo promatrajte bebina stopala. Ako uočite nešto što vam ne izgleda normalno, odmah potražite liječničku pomoć. Deformiranost neće proći sama od sebe.

– Na bebina stopala navlačite prostrane čarapice ili štramplice. Prečvrsta odjeća smanjuje pokretljivost i može uzrokovati deformiranost.

– Pružite bebi priliku da vježba stopala. Dok leži otkrivena može udarati nogama, čime vježba i stopala.

– Mijenjajte bebin položaj nekoliko puta dnevno. Predugo ležanje u istom položaju, posebno na trbuhu, također može smetati pri razvoju stopala i nogu

Nije mudro forsirati dijete na početak hodanja. Kad postane fizički i emocionalno spremno, dijete će prohodati. Usporedbe s drugom djecom su loše, jer djeca počinju hodati između 10. i 18. mjeseca života.

Cipele mu na početku hodanja i u kući neće trebati. A dok hoda boso ili u čarapicama, stopala se jačaju i razvijaju kako treba. Naravno, vani ili na neravnom terenu dječija stopala moraju biti zaštićena laganim cipelicama izrađenim od prirodnog materijala,piše Avaz

Budući da dječije stopalo raste, čarapice i cipelice moraju se mijenjati svakih nekoliko mjeseci, kako bi stopalo uvijek imalo mjesta. Loše cipele mogu iskriviti inače zdravo dječije stopalo, dok kvalitetne cipele mogu spriječiti, pa i ispraviti loš razvoj stopala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh