Bebe i djeca

Dokazano: Previše vremena pred ekranom mijenja dječji mozak

Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazalo je da previše vremena provedenog ispred ekrana mijenja dječji mozak.

laptop, tablet, telefon i TV- 123rf

Klinika za dječje bolesti u Sinsinatiju sprovela je istraživanje u kojem su kod djece koja ispred ekrana provode više vremena nego što se preporučuje utvrđene razlike u dijelovima mozga koji podržavaju jezik i samoregulaciju.

Istraživači su ipak izjavili da još nije jasno kako pomenute promjene u mozgu utiču na kasniji djetetov razvoj.

Studija je sprovedena na 47 zdrave djece sa područja Sinsinatija u dobi od tri do pet godina magnetskom rezonancom mozga kao i kognitivnim testiranjem.

John Hutton, vođa istraživanja, istakao je kako posljednjih decenija ljudi, a posebno djeca i tinejdžeri, sve više vremena provode pred ekranima, mobilnih telefona, kompjutera i televizora.

“Ovi rezultati jasno naglašavaju potrebu za razumijevanjem uticaja vremena provedenog pred ekranom na mozak, posebno u fazama dinamičnog razvoja mozga u ranom djetinjstvu”, kazao je Hutton.

Istraživanje koje je već sada izazvalo veliku pažnju javnosti objavljeno je u naučnom časopisu “JAMA Pediatrics”.

Kanadsko istraživanje objavljeno u aprilu ove godine takođe je pokazalo da vrijeme provedeno ispred ekrana može uticati na raspon pažnje kod predškolaraca.

Američka akademija za pedijatriju predlaže da djeca mlađa od 18 mjeseci treba da izbjegavaju sve aparate s ekranom osim razgovora putem videa. Za djecu između dvije i pet godina, preporučuje se ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana na sat dnevno, saopštava “Anadolija”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh