Bebe i djeca

Mali Saša je sam na svijetu i čeka da ga neko usvoji: Na svijetu postoje još samo 2 takve bebe i zbog toga ga se majka se odrekla

U Tomsku u Rusiji u aprilu ove godine rođen je mali Aleksandar K, ili Saša, kako ga zovu, sa veoma rijetkim hendikepom: on je jedna od tri bebe na svijetu rođene bez očnih jabučica.

Saša- Profmedia

Zbog toga što prosto nema organe za vid, šestomesečni Sašenjka nikada neće moći da vidi. Vjeruje se da mališan pati od ekstremnog oblika rijetkog SOKS2 anoftalmijskog sindroma koji pogađa jednu bebu u četvrt miliona.

Sašina mama je djevojka koja je i sama odrasla u sirotištu u kom joj je sada sin. Ona je za dječakov hendikep saznala dok je još bila trudna, ali je ipak odlučila da ga rodi. Međutim, morala je da ga se odrekne jer ne može da mu pruži njegu koja mu je potrebna. Nema podataka o ocu, a u njegovom rodnom listu je upisana crtica tamo gdje je trebalo da bude ime oca.

mali Saša- Profmedia

U sirotištu kažu da je Sašenjka vesela i mirna beba. Nasmješi se kad čuje poznate glasove. Osmjehne se čim čuje poznate glasove i komunicira kao i svaka druga beba.

mali Saša- Profmedia1

Pored toga što nema organe za vid, doktori kažu da je mali Saša jedinstven i po tome što je potpuno zdrav. Obično bebe rođene s teškim hendikepom imaju i druge zdravstvene probleme, ali ovaj mališan ima samo dvije dobroćudne ciste na čelu, koje će uskoro biti uklonjene. Inače je sasvim zdrav.

mali Saša- Profmedia2

Malenom su nedavno u Sankt Peterburgu ugradili vještačke očne jabučice da mu se lice ne bi deformisalo dok dok bude rastao. Na takve operacije morat će da ide redovno jer i očne jabučice rastu kao i drugi dijelovi tijela.

mali Saša- Profmedia3

“Saša prolazi kroz sve redovne preglede i testove kao i svaka druga beba njegovog uzrasta. Dobro mu ide”, kaže Tatjana Rudnikovič, doktorka iz Tomska, i dodaje da je mališan spreman za usvajanje ili hraniteljstvo.

mali Saša- Profmedia4

Prednost u usvajanju imat će prvo roditelji iz Rusije, a kasnije ako ne bude zainteresovanih i iz drugih dijelova svijeta, s tim da postoje ograničenja kada su u pitanju usvojitelji iz SAD, prenosi “Kurir“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh