Bebe i djeca

Dječak rođen bez kože napokon može osjetiti dodir majke

Kad je Priscilla Maldonado rodila svoje sičušćno dijete teško svega jedan i pol kilogram, odmah se vidjelo da mu na tijelu nedostaju veliki komadi kože. Uz to, očni kapci su mu bili spojeni i imao je velikih problema s disanjem.

djecak rođen bez koze- Facebook

Tokom trudnoće nije bilo ničeg sumnjivog, sve je bilo normalno, a kad se rodio, od vrata prema dolje, s prednje i stražnje strane tijela nije imao kožu, čak ni na nogama – ispričala je Maldonado.

Novorođenče je prva tri mjeseca provelo na intenzivnoj njezi, nakon čega su uslijedile brojne operacije. Sada, nakon transplantacije kože, maleni Ja’bari može nositi odjeću, a imao je i prvi tjelesni kontakt sa svojom porodicom.

djecak bez koze- Facebook

Koža koju su liječnici koristili za transplantaciju uzgajana je u laboratoriju u Bostonu, koji je specijaliziran za žrtve opekotina, a uzima se iz stanica na stražnjem dijelu uha.

Sad ga mogu poljubiti i dodirivati. Iako nas i dalje zbog zatvorenih kapaka ne može vidjeti, interaktivan je i veseo. Oporavlja se izvanredno, ali mu još predstoji dug put i niz poteškoća koje treba savladati – kaže majka koja vjeruje kako njezin sin ima svrhu na ovom svijetu, jer bi u suprotnom vjerojatno umro pri rođenju ili prije.
Već je podvrgnut i dvjema operacijama kako bi mu razdvojili kapke, ali operacije nisu bile uspješne, prenosi “Hayat“.

Dječakovo ime Ja’bari znači borac i ratnik, a dao mu ga je djed prije nego što su saznali za njegovo stanje.

Ovo ime tačno odgovara onome kroz što sada prolazi – zaključila je majka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh