Bebe i djeca

Dali su mu male šanse da će preživjeti, a Lukas je sada prva beba na svijetu s mozgom izvan lobanje

Većina beba poput Lukasa živi najduže dva-tri sata posle porođaja. Sa sedam mjeseci, Lukas Santa Marija nadmašio je i najsmjelija očekivanja.

No image - Haber.ba

On je trenutno jedina beba na svijetu koja živi uprkos eksencefaliji – retkoj, smrtonosnoj bolesti, koja znači da mu nedostaje veliki dio lobanje, tako da se mozak nalazi izvan nje.

– On je jedinstven – kaže za WABC dr Tim Vogel iz Centra za neurohirurgiju Sjevernog Džersija.

Kada je Marija Santa Marija bila u desetoj nedjelji trudnoće, otkrila je da njena beba ima smrtonosnu bolest. Prognoze su bile loše i savjetovali su joj abortus, ali ona to nije željela.

Znajući da njen sin neće živjeti duže od jednog dana, pripremila je svoje tri kćerke na to.

Mali Lukas- Facebook

– Došle su u porodilište, jer sam željela da upoznaju brata. Ušle su, a doktori su im rekli da će im brat umrijeti – kaže Marija.

Lukas je imao sreću što je inače bio zdrav. Dr Vogel je zašio kožu oko mozga, koji je virio iz glave, a kako Lukasova lobanja bude rasla, usljediće nove operacije – sve dok mu glava postepeno ne dobije normalan, zaobljeni oblik.

– Divno je što sam dio nečega tako jedinstvenog i što znam da Lukas ima dobre izglede za budućnost. Njemu i njegovoj porodici želim sve najbolje – kaže dr Vogel, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh