Bebe i djeca

Kako su roditelji u prahistoriji hranili svoje bebe

Arheološki nalazi sugerišu da hranjenje flašicama nije isključiva praksa savremenog doba. Posudice koje su nedavno iskopane u Bavarskoj dizajnirane su tako da ih mogu držati i bebe.

Beba - Ljepota.ba

Nova istraživanja su pokazala da su se bebe u prahistorijsko doba hranile životinjskim mlijekom iz malih keramičkih posuda.

Posude koje su iskopane iz dječjih grobova u Bavarskoj datiraju iz perioda između 1200. i 450. godine prije nove ere. Imaju dio koji je prilagođen ustima i držače, a jedna je napravljena u obliku životinje, što je dodatno doprinosi zaključku da su posude namjenjene djeci.

“Ove vrlo male posude nam daju dragocijene informacije o tome kako su i čime su bebe hranjene prije više hiljada godina, dajući i sliku o odnosu majke i novorođenčeta u prošlosti”, rekla je Džuli Dun, hemičarka sa Univerziteta u Bristolu i vodeća autorka studije.

Nova saznanja upućuju i na objašnjenje neolitskog rasta ljudske populacije. To je bilo vrijeme kada se ljudi, napuštajući praksu lovaca-sakupljača, okreću poljoprivredi i stočarstvu.

Male keramičke posude na neki način objašnjavaju i zašto žene u neolitu imaju u prosjeku više djece nego ranije.

Inače, male posude za hranjenje, napravljene od gline, prvi put se pojavljuju u Evropi u doba neolita (oko 5000. godine prije nove ere), a postaju sve uobičajenije tokom bronzanog i gvozdenog doba, koji slijedi.

Međutim, nije jasno da li su bile posebno pravljene za bebe, jer postoji mogućnost da su ih koristile bolesne i starije osobe.

Kada je riječ o sadržaju u posudicama, istraživači su na njihovom dnu utvrdili tragove lipida, i analizom je dokazano da je riječ o lipidima koji su sastojak kozjeg, kravljeg i ovčijeg mlijeka.

Djeca, u čijim su grobovima bočice pronađene, bile su starosti od jedne do šest godina.

“Odgajati bebe u prahistoriji nije bio lak zadatak. Postojanje bočica koje su otkrivene, ukazuje na period kada ljudi počinju da organizovanije žive u većim grupama od po nekoliko stotina pripadnika, kada počinje da se razvija kolektivna odgovornost”, rekla je Katarina Ribaj-Salzberi iz Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh