Bebe i djeca

Upozorenje stručnjaka: “Veganstvo loše utječe na mozak djece”

Svjedoci smo mnogih rasprava o veganskoj ishrani. Dok jedni tvrde da je to jedini ispravan način prehrane za ljudski organizam, drugi se trude dokazati potpuno suprotno. Štoviše, u ovoj drugoj skupini sve je više i samih znanstvenika, a istraživanja koja potvrđuju njihove tvrdnje šalju alarmantna upozorenja.

No image - Haber.ba

Tako je dr. Emma Derbyshire, savjetnica za prehranu i biomedicinske znanosti, u članku objavljenom u časopisu “BMJ Nutrition, Prevention and Health” upozorila da veganska prehrana može loše utjecati na razvoj mozga kod budućih generacija. Kako navodi Daily Mail, najveći problem je manjak kolina u takvoj prehrani. Riječ je o esencijalnom nutrijentu osobito važnom u prehrani trudnica i malene djece koji dobivamo najviše iz mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe.

Ključan je za razvoj mozga fetusa, a kod odraslih osoba utječe na funkcioniranje jetre i općenito na metabolizam. Također, važan je za stvaranje energije i sudjeluje u izgradnji tjelesnih stanica, a utječe i na pamćenje, kao i na raspoloženje, prenosi Index.

Trend veganske prehrane mogao bi imati daljnje posljedice na unos kolina. Prijeti nam ‘odumiranje mozga’. Prehrana na bazi biljaka dobra je za okoliš, no nije dobra za razvoj mozga fetusa”, upozorila je Derbyshire.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh