Bebe i djeca

Konzumiranje orašastih plodova u trudnoći poboljšava određene sposobnosti

Konzumiranje orašastih plodova tokom trudnoće utječe na razvoj mozga beba i pobljašava njihove kognitivne sposobnosti, objavili su španski istraživači.

Trudnica - Ilustracija / Gugu.ba

U studiji koja je objavljena u magazinu “European Journal of Epidemiology” učestvovalo je 2.208 djece.

Majke su popunjavale ankete tokom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće, a istraživači su radili testove motoričkih i intelektualnih sposobnosti kada su djeca imala jednu i po, 5 i 8 godina.

Rezultati su pokazali da djeca majki koje su u prvom tromjesečju trudnoće jele orašaste plodove imaju bolje kognitivne funkcije, jaču koncentraciju i dugoročno pamćenje, piše “Klix“.

– Ovo je prvi put da smo vidjeli ovaj efekt, ali ova studija ne pruža dovoljno informacija za promjenu smjernica. Morat ćemo ponoviti ovo istraživanje. No, svakako preporučujem ženama da konzumiraju orašaste plodove najmanje tri puta sedmično, naročito bademe, orahe i lješnjake – rekao je Jordi Julvez s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh