Bebe i djeca

Naučnici razvili sistem umjetne inteligencije koji tumači bebin plač

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je točno problem. Grupa američkih znanstvenika razvila je sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

beba - Snapshoot

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja. Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjer i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sustav koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

“Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem”, rekla je Lichuan Liu, profesorica na sveučilištu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima, piše Večernji.

“Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju”, rekla je. “Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije”, pojasnila je Liu.

“Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege”, kazala je Liu. “Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu”, dodala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh