Bebe i djeca

Dobra je stvar biti jedino dijete u porodici

Razmaženi, sebični, nedruštveni, čudni – samo su neke od riječi kojima se često opisuju djeca jedinci. Svi su ti stereotipi većinom nepravedni i netočni, što je potvrdila i sama struka.

Porodica - Blogspot

“U posljednjih nekoliko stotina godina obitelji su bile uglavnom veće. To je jednim dijelom bilo povezano s visokom stopom smrtnosti dojenčadi, zbog čega su parovi imali više djece u slučaju da koje od njih umre. Ako ste imali samo jedno dijete, to je bio znak da s vama nešto nije u redu”, objasnio je Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo, piše Index.

Dakle, od tuda potječe sva ta negativnost povezana s jednim djetetom u obitelji, a zapravo je mnogo razloga zbog kojih je dobro biti jedinac ili jedinica.

1. Djeca bez braće i sestara ranije su izložena svijetu odraslih od djece koja imaju braću ili sestre. Jedinci su također sposobniji stvoriti i održati prijateljstva jer moraju biti spretni u svladavanju tih vještina izvan svojeg doma.

“Jedinci su ti kojima se i mozak brže razvija u odnosu na djecu s braćom i sestrama jer se cijelo vrijeme kreću među odraslima pa počnu i razmišljati poput njih”, rekao je Grose.

2. Jedinci su akademski uspješniji i društveno inteligentniji, smatra ovaj stručnjak.

“Često jedinci nadmašuju drugu djecu akademskim postignućima, vokabularom i socijalnim vještinama. To je potvrdila i studija Sveučilišta u Teksasu koja je dokazala da takva djeca postižu bolje ocjene u školi, imaju viši IQ, ali su i kreativnija. Budući da puno vremena provode s odraslima, upijaju njihov jezik i ponašanje”, rekao je.

3. Jedinci dobivaju i više pozornosti svojih roditelja ne samo dok su djeca nego i kasnije tijekom života. Osim toga, velika je vjerojatnost da će im financijski biti omogućene neke stvari koje možda ne bi imali da ih je u obitelji više.

4. Takva su djeca prilagođenija, istaknuo je Grose.

“Dobro se osjećaju u vlastitoj koži jer puno vremena provode sami sa sobom i moraju naučiti biti samostalni. Ideja da su jedinci usamljeni je mit jer su oni sami po sebi društveniji od djece s braćom i sestrama, a to je i dokazano”, objasnio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh