Bebe i djeca

Kako zaštititi dijete od ujeda komaraca

Najpoznatiji pulmolog, dr Branimir Nestorović iz dječije klinike u Tiršovoj (Srbija), za Link TV daje savjet roditeljima, kako da se zaštite djeca od ujeda insekata:

Komarac - telegram.hr

“Najneprijatnija stvar za nas su insekti koji ubadaju. Takvih ima skoro 17 vrsta. Mravi, bubašvabe, biljne vaši itd… Djeca burnije reaguju na te ubode. Ovog proljeća i ljeta, možemo da vidimo decu kojoj su noge i ruke prekriven ubodima, plikovima i ranama, prenosi “Stil“.

Ta djeca se češu i tim češanjem unose u tijelo stafilokoku i stvara se infekcija. Novi lijekovi za alergiju slabo djeluju na svrab, pa terapija dobijena od ljekara skoro i da ne djeluje.

Komarce možete odbiti tako što ćete djetetu dati da pije B1 vitamin. Taj vitamin će stvoriti miris u dječijem tijelu koji je odbojan ženskim komarcima koji ujedaju. Sličan efekat ima i bijeli luk.

Kada se radi o kući. Svi ti repelenti koji odbijaju komarce nisu dobri za zdravlje pa se i ne preporučuju, ali kopriva može da pomogne da se komarci i razni insekti istjeraju iz kuće.

Kopriva ubija sve što postoji. Kopriva se ubere i stavi se u vodu pa u frižider da odstoji 5 dana. Ta voda se prebaci u raspršivač i isprska se po kući. Taj miris će istjerati sve insekte iz kuće.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh