Bebe i djeca

Najveća želja svakog roditelja je da mu dijete bude zdravo

Djevojčica Ella Casano je pronašla način kako da djeci bar malo razveseli bolničke dane nakon što je i sama bila primorana određeno vrijeme provesti vezana za gomilu cjevčica.

Medi- Tedi za bolesnu djecu verecnji

Niko ne želi doživjeti da svoje dijete gleda bolesno, da ga mora ostavljati u bolnici, piše “LOLA“.

Uprkos tim željama postoje situacije kad je odlazak i ostanak u bolnici jednostavno neizbježan, a svaka ta posjeta je djeci veoma neugodna, jer su okruženi nepoznatim ljudima, aparatima, cjevčicama i uglavnom infuzijom.

Jedna djevojčica iz Amerike je prevazišla strah od boce sa infuzijom tako što je smislila jednostavno rješenje: ona je kesu sa infuzijom prikačila na plišanog medvjedića, a njen izum zove se Medi Teddy. Riječ je o plišanoj igrački u koju se može staviti boca ili kesa sa infuzijom/transfuzijom tako da mališani u tu strašnu bocu gledaju u nešto slatko što će im izmamiti osmjeh na lice.

Elli Casano, dvanaestogodišnjakinji, je kada je imala sedam godina dijagnostikovana rijetka bolest trombocitopenija, bolest koja uništava trombocite i povećeva rizik od povreda i krvarenja. Zbog te bolesti primorana je da svakih osam sedmica prima transfuziju u bolnici.

Trombociti su krvne ćelije koje potiču iz koštane srži, ćelija poznatih kao megakariociti i odgovorni su za zgrušavanje krvi. Ako se kojim slučajem zid krvnih sudova ošteti, trombociti će na mjestu povrede formirati čep ili ugrušak kako bi se krvarenje zaustavilo. Ukoliko je broj trombocita nizak, povećava se rizik od nekontrolisanog krvarenja.

„Bez terapije, broj trombocita u krvi mi je veoma nizak i pod visokim sam rizikom od krvarenja i povreda zato moram biti oprezna kad se igram i učestvujem u nekom sportu. Ne mogu raditi stvari koje rade moji vršnjaci kao što je penjanje na drvo, spuštanje niz tobogan ili igranje fudbala. Ne mogu čak ni učestvovati na fizičkom kad mi je broj trombocita nizak“, izjavila je Ella.

„Kad sam imala svoju prvu infuziju bia sam iznenađena i pomalo preplašena količinom meddicinske opreme na stalku za infuziju. Primjetila sam da i ostala djeca osjećaju isto i zato sam htjela napraviti nešto što bi cijelo iskustvo učinilo ljepšim, ako je to moguće. I takoje nastao Medi Teddy“, napisala je Ella na svojim društvenim mrežama.

Kreativnost ove djevojčice je iznenadila medicinsko osoblje, bili su impresionirani i motivisali su njenu majku da napravi još medvjedića. Zahvaljujući brojnim donacijama putem GoFundMe platforme Ella i njena majka su skupile dovoljnu količinu novca da naprave medvjediće i doniraju ih djeci kojoj su neophodni.

Medi- Tedi za bolesnu djecu

„Ovo je originalni crtež prvog Medi Teddy prototipa. Objasnila sam mami kako želim da izgleda i ona je nacrtala. Nakon toga smo naš crtež poslale proizvođaču koji je izradio prototip na osnovu crteža. Naravno, elementi dizajna su se mijenjali i bilo je zabavno gledati kako se mijenjao od prvobitne ideje“, napisala je Ella na svojoj web stranici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh