Bebe i djeca

Bijesne reakcije roditelja: Profesorica tvrdi da djecu treba ostaviti da plaču jer će bolje spavati

Profesorica ekonomije i autorica knjige za roditelje Cribsheet, Emily Oster, izazvala je bijesne reakcije roditelja tvrdnjom da će djeca bolje spavati ako ih ostavite da plaču.

Beba - Blogspot

“U studijama u kojima su roditelji koristili ovu tehniku bebe su bolje spavale od beba roditelja koji je nisu koristili. Osim toga, postoje i neke prednosti za roditelje, uključujući manje depresivne majke zadovoljnije svojim brakovima”, rekla je prof. Oster, piše Index.

Ova majka dvoje djece tvrdi kako podaci pokazuju da ne bi trebalo doći do oštećenja u razvoju i da zbog toga djeca neće imati problema povezati se s roditeljima.

Kontroverzne tvrdnje profesorice ekonomije uzburkale su strasti roditelja na društvenim mrežama.

“Ovo je smiješno. Što je s takvom majkom? Nikada ne bih mogla ostaviti dijete da plače”, napisala je američka pjevačica Donna Summer.

“To je rečeno i roditeljima devedesetih. Zato sad imamo generaciju nesigurnih odraslih osoba”, složio se s Donnom jedan od njenih pratitelja na Twitteru.

“Roditelji, ne vjerujte u ovo. Ako vaše dijete plače, znači da vas treba”, poručio je još jedan od njih.

S njom se nije složila ni Philippa Perry, autorica knjige The Book You Wish Your Parents Had Read.

“Morate ići svojoj djeci kada plaču. Zbog nereagiranja na djetetov plač možemo imati problema kasnije u životu. Osim toga, djetetu time šaljemo krivu poruku zbog čega i ono kasnije može imati problema vezati se za nekoga”, objasnila je Philippa Perry.

“Nije mi cilj uvjeriti roditelje da je to dobro za njih. To je osobni izbor svake obitelji. No smatram da djeci neće biti ništa ako ih ostavite da se isplaču”, istaknula je prof. Oster.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh