Bebe i djeca

Savjet psihologa: “Već u ranim godinama djeteta bi mogli utvrditi šta će postati”

Mnoga djeca već u ranim godinama pokazuju signale onoga što bi željeli postati u budućnosti. Zato je važno da primjetite te signale i pomognete djetetu da ostvari što želi.

No image - Haber.ba

Na šta se najviše žale? Šta ih najviše interesuje? Dobro ih slušajte i možete pretpostaviti čime će se baviti kada odrastu. Rezultati četrdesetpetogodišnjeg istraživanja objavljeni na stranici Pshychological Science otkrivaju veoma zanimljive činjenice.

Ta istraživanja otkrivaju da sposobnosti i interesovanja koja se pokazuju već od 13. godine života igraju veliku ulogu u biranju profesije. Istraživanje je obuhvatilo preko 700 tinejdžera u različitim sferama interesovanja, ali i psihološku procenu.Rezultati koji su dobijeni bili su jaki pokazatelji onoga čime će se baviti do 50. godine. Savet psihologa je da bi roditelji trebalo na vreme da prepoznaju jedinstvene vrednosti i interesovanja svog deteta, kao i njegove duhovne talente i da se više posvete tome.

Ljudi se vode stereotipima, pa ako je dete talentovano za matematiku misle da će postati naučnik. Ono što mi želimo da pokažemo jeste da treba da podstaknemo decu da se bave ne samo onim za šta su talentovana već onim prema čemu prvenstveno osećaju strast, kaže Dejvid Lubinski, autor studije,prenosi Pult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh