Bebe i djeca

Ne znaju njihovo pravo značenje: Najtužnija imena koja roditelji daju svojoj djeci

Rođenje djeteta predstavlja najsretniji trenutak u životu svake porodice. Kod izbora imena za dječaka ili djevojčicu roditelji se vode tradicijom, modom ili ličnim afinitetima, a ima onih i koji razmatraju i proučavaju značenje imena prije nego što se definitivno odluče.

Razvod - Ilustracija / Nezavisne.com

Ako spadate u ovu posljednju grupu vjerovatno bi trebalo da izbjegnete sljedeća imena jer ona imaju tužna ili čak ružna značenja:

Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem riječi “tuga” i “mir”. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko “čeznu za mirom” da su tužni i nesretni.

Prodan/Prodana – staro slavensko zaštitno ime, davalo se onom djetetu koje je “od Boga dato” kao zamjena za starije koje je stradalo.

Jaglika – ime se davalo djevojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primjer, ako je otac poginuo prije rođenja djeteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija – ime se davalo djevojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska djeca.

Dostana – davalo se djetetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gdje je već bilo dovoljno djece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika – slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske djece.

Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porijekla i znači “strog”, “grub”, “trom”.

Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove pridjeva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davalo se djeci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže vjerovanje, zaobilaze “gorku” djecu jer im ne mogu nauditi.

Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasmina, Emina, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa osim eksplozivne naprave.

Nenad – ime nastalo od glаgolа “nаdаti se”, sа negаcijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje djeci koja su došla na ovaj svijet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.

Najda/Najdan – ime nastalo od korijena riječi “nađena” tj. starog glagola “najdena”, piše “Dnevno“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh