Bebe i djeca

Otac objavio sliku bebe, pa mu potupuni stranac otkrio stravičnu istinu: Čim je vidjela oči djeteta shvatila je da boluje od ozbiljne bolesti!

Jedan otac riješio je da podijeli svoju sreću sa cijeli svijetom, pa je objavio na društvenim mrežama fotografiju kćerke koju je okupao po prvi put. Nije mogao ni da sanja šta će ga strefiti samo nekoliko momenata kasnije, kada je jedan ljekar naišao na fotografiju djevojčice.

Tužan muškarac - Srbijadanas.com

U ovom slučaju, naime, ispostavilo se da je komentar potpunog stranca bio od velike pomoći, te da je odluka roditelja da objavi ovako nešto bila jedna od najboljih koju je u životu donio, piše “Kurir“.

Anonimna doktorica primijetila da djevojčica ima žućkaste beonjače i da joj je takva i boja lica. Na osnovu toga dijagnostikovala je žuticu i uputila oca kod pedijatra! Kada je otrčao sa kćerkom u naručju kod ljekara, ispostavilo se da je žena sa interneta bila u pravu, te da je u pitanju bila fiziološka žutica – često stanje za tek rođene bebe, koje se nikako ne smije ignorisati.

Kada se javi fiziološka žutica za to je odgovoran zadužen bilirubin, žuto-zeleno jedinjenje koje nastaje razgradnjom hemoglobina iz naših crvenih krvih zrnaca. On se u jetri preradi i izluči u žuč, zatim se žuč luči u početni dio tankog crijeva, pa se stolicom eliminiše. Vrijednosti bilirubina kod fiziološke žutice u ovom uzrastu su i do 10 puta veće nego kod odraslih. To se dešava zato što se bebini eritrociti više raspadaju i oslobađaju bilirubin. Takođe, u ovom uzrastu jetra je nezrela i ne može da preradi povećane količine bilirubina.

Kada primijetite da je djetetova koža žućkasta ili da su mu beonjače zamućenje i odaju žućkast sjaj, obavezno odvedite dijete kod doktora.

Ovo stanje može da prođe i samo od sebe, ali najčešće je potrebna medicinska intervencija. Odluka je na doktoru specijalisti. Zapuštena žutica kod novorođenčeta može da se zakomplikuje i da postane čak opasna po život i razvoj djeteta u budućnosti. Kada dijete ima fiziološku žuticu, to je znak da mu jetra ne radi kako treba, a ukoliko se bolest ne tretira, može doći do narušavanja lučenja čak i albumina koji remeti apsorpciju proteina, pa bolest može dobiti ozbiljne razmjere.

Kada se na vrijeme primijeti fiziološka žutica, najbolje poslije drugog ili trećeg dana novorođenčeta, dovoljno je da dijete provede pola sata dnevno pod lampama u inkubatoru. Ukoliko vrijednost bilirubina nije mnogo visoka, žutica se može liječiti i izlaganjem djeteta suncu (dijete se potpuno raspremi i stavi se pored prozora na blagu sunčevu svjetlost).

Pored toga, dijete bi trebalo redovno dojiti i davati mu dodatno i vode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh