Bebe i djeca

Dječji horoskop: Mali Blizanci su sveznalice, a male Ribe talenti bez premca

Račići su mirna i osjetljiva djeca, dok za male Ribe važi da su izrazito talentovane, ali pomalo stidljive.

Horoskop - Ohmyindia.com

Dijete Ovan

Vaše dijete je već od prvih dana aktivno, živahno i ne spada u one bebe koje samo spavaju. Već od najmlađih dana pokazivaće želju da se bori.. od traženja zvečke, preko otimanja kaške da jede sam do ranijeg prohodavanja. Mali Ovnovi su vjerovatno najenergičnija djeca. Njima nikada neće biti dosadno. Vole da istražuju, da se takmiče, da se dokazuju.. Teško ćete, čak i djevojčicu rođenu u ovom znaku, zateći kako češlja lutkice. Ne, ona će se igrati sa starijom braćom ili dječacima. Oni ne vole da im se naređuje pa uvijek treba da birate način na koji im saopštavate nešto kako slučajno ne bi pomislili da je to naređenje! Vole sport pa ne bi bilo loše da pratite šta je to što ih interesuje i da krene na neke sportske aktivnosti. To će im pomoći da se oslobode viška energije. Društveni su, vrlo snalažljivi i uporni i po pravilu su dobri đaci jer se služe različitim trikovima od toga kako će najbrže naučiti do toga kako će se najlakše dokazati. Uglavnom, djeca Ovnovi dobro prolaze kroz život pa uz vašu malu pomoć, oni mogu biti izuzetno uspješni ljudi, pišu “Astro usluge“.

Dijete Bik

Bikovi su pravi gotovani. Njima je važno da su siti, čisti i da ih mazite. Samo da je njima sve potaman, biće i vama. Nisu posebno aktivni, čak mnogo vole da lješkare i posmatraju oko sebe, po mogućnosti, nešto što je prijatno za oko. Vole mir i harmoniju pa ako slučajno neko galami ili ih pogleda a ne osmijehne se, nježni Bik će se rasplakati. Inače, oni nisu baš tako osjetljivi u šta ćete se uvjeriti kada porastu. Samo djeluju tako nježno i osjetljivo a zapravo vam daju do znanja da će plakati svaki put kad nije onako kako oni žele. Pričajte im da su dobri, da su pametni, da su lijepi.. Hvalite ih jer to će ih podstaći da budu još bolji, ne bi li dobili još pohvala. Ne uskraćujte im ljubav. Ne kažnjavajte ih ni slučajno tako što ćete mu uskratiti zagrljaj, to je pogubno za ovu djecu. Tada budite u njima inat a to može da odvede do ozbiljnih problema unutar porodice kasnije. Razgovarajte i samo razgovarajte i dajte primjer lijepog ponašanja, sigurno će ga slediti. Bikovi uživaju u hrani pa pripazite, nemojte dozvoliti da pretjera a posebno sa slatkišima, koje obožava.

Dijete Blizanci

Ovo su sjajne bebe, radoznalice male koje bi da progovore odmah. Oni vas gledaju a oči im pričaju nešto. Vrlo su umiljate ali na poseban način. Uvijek žele da kažu svoje mišljenje, u svemu bi da učestvuju. Obožavaju da pričaju pa će vjerovatno rano progovoriti. Ovo su mali intelektualci. Fascinirat će vas razmišljanjem i konstatacijama. Brzo uče, dobro pamte i od najranijeg djetinjstva ova djeca su primjer dobrog vladanja. Uglavnom su dobri prijatelji. Vole da budu u što većem društvu i igrali bi se po cijeli dan. Kasnije će željeti da čita, sve da sazna, da nauči i ako nije sa ostalom djecom uvijek će se truditi da sazna još nešto novo. Poželjno je da krene sa učenjem stranog jezika što prije može jer će brzo i lako savladati a trebat će im sigurno. Takođe mogu da budu dobri atletičari ili teniseri. U svakom slučaju, što više obaveza za Blizanca, to bolje za njega! Ne treba ga štedjeti nikako jer što više radi, sve više uči i pravu uslugu ćete mu učiniti ako od malih hogu napravite spisak obaveza za vašeg Blizanca. Povrh svega, prijat će mu pohvale kako je sve stigao da uradi na vrijeme!

Dijete Rak

Rakovi su mirne i dobre bebe. Oni su definitivno osjetljivi, možda najosjetljiviji od sve djece. Plačljivi su i plašljivi. Majka je posebno važna u odrastanju malog Raka. Ako nije u njihovoj blizini, počet će da plače iz čista mira. Oni se boje svega, nesigurni su i slabi pa ćete morati mnogo truda da uložite, i energije, naravno dok vaše dijete ne odraste. Za sve će tražiti vašu dozvolu jer ne vjeruje sebi, vjeruje vama. Nesigurni su i u prohodavanju pa će radije dugo puzati nego se odvažiti na prvi korak. Oni ne vole buku, veliko društvo, iznenadne promjene zvuka.. Takođe nisu ljubitelji uže i šire rodbine.. uplašit će se svakog ko pokuša da mu se približi. Naravno, što je dijete starije to će biti sve manje plašljivo ali budite oprezni već u prvim danima. Nikako ne treba da bude u mraku, mora da vidi šta se dešava naokolo.. ne ostavljajte ga samog ni trenutka, istraumirat će se! Mazite ga, pričajte mu, ohrabrujte ga i pomirite se sa tim da će vam vaš mali Račić biti u naručju po cijeli dan, čak i dok spava.

Što je stariji, biće sve lakše samo uvijek budite uz njega i pokušajte da mu objasnite sve što vas pita i nemojte nikad reći da to nije važno. Njima je sve važno!

Dijete Lav

Ovi ljepotani su vrlo ležerni od rođenja. Važno im je da budu siti i da su udobno smješteni. Vole da uživaju u svom krevetiću i posmatraju šta se dešava. Nisu pretjerano živahni i zainteresovani za interakciju. Sami sebi su dovoljni samo ako nisu mokri ili gladni. Njih ne morate da animirate po cijeli dan. Svakako, i njima treba pažnja i ljubav ali nisu zahtjevni i nećete morati da ostavite sve poslove jer beba plače. Lako je umiriti ga čak i ako mu nešto nije pravo. Oni su oprezni i kako odrastaju sve manje pričaju pa mogu izgledati kao asocijalni. Zapravo, oni samo osmatraju situaciju i čekaju momenat da stanu na binu! A onda, kada jednom otkriju koliko su interesantni, nećete moći da ih obuzdate u njihovim predstavama. Lavovi su poznati kao dobri glumci i kao osobe koje plijene! Jednom kada mali Lav shvati da vas je nasmijao ili oduševio, to će mu biti dovoljno da svakodnevno smišlja način kako da vas fascinira. Uglavnom su dobra i plemenita djeca. Vođe su ali one iz sjenke pa će i u školi okupljati oko sebe djecu koja se dive njihovim talentima i sposobnostima.

Dijete Djevica

Ovo su vjerovatno najzahvalnije bebe. Izuzetno su mirni i dobri od rođenja. Vole da spavaju, vole mir i tišinu i ne moraju ništa da rade, njima to nije problem. Kod ovih beba je vrlo važna ishrana i higijena. Važna je kod sve djece ali su Djevice posebno osjetljive na nečistoću i tešku hranu. Od malena ih učite o tome šta je zdravo a šta nije, oni će to lako usvojiti a biće im od koristi kasnije. Neka od malih nogu nauče kako da pomognu sebi, odnosno, spriječe eventualne probleme. Dobri su prijatelji, vrlo lijepo vaspitani i nekako djeca za primjer. Inteligentni su ali se ne trude previše da se dokažu. U stanju su da rasture cijelu igračku da bi vidjeli kako se sklapa i budite sigurni da će uspjeti sve da vrate na svoje mjesto. Povučeni su, imaju neki svoj svijet u kome istražuju a uz to i sazrijevaju. Oni su sjajni šahisti, ali vole i prirodu pa eto kako bi jedna Djevica provela cijeli dan! Pričajte mu, uvijek mu sve objasnite. Oni lako usvajaju i slušaju pa i kada mislite da vas ne razumije, i te kako mu je jasno šta ste htjeli da kažete. Uživat ćete sa vašim djetetom uz pravilno usmjeravanje i vaspitanje.

Dijete Vaga

Djeca rođena u ovom znaku teže prije svega harmoniji i nježnosti. Ne vole buku, ne podnose grubost i lako će znati da procjene sa kim kako treba da postupaju. Imaju urođen talenat da osvoje sve svojim osmijehom. Uživaju u tome da skrenu pažnju na sebe posebno kada ih neko ignoriše. Vaga mora da bude lijepa, dotjerana, čista, nasmijana a isto to očekuje od svog okruženja. Od malih nogu će se smijati, njima se oči smiju kada im pričate. Mogu da pretjeruju sa traženjem pažnje i ljubavi pa će se lako rasplakati a da ne znate šta je u pitanju. Ništa posebno, želi da je pomazite i kažete kako je ona dobra djevojčica. Već u ranom djetinjstvu pokazaće osjećaj za pravdu. Reagovaće i ako nije njen problem, uvijek će reći svoje mišljenje ako primijeti da nešto nije pravedno i pošteno. Neće moći da okrene glavu ako osjeća da pravda nije zadovoljena. Takođe, imat će potrebu da zaštiti slabije pa ako treba i da stane ispred jačeg od sebe! Ovo su divna djeca a kasnije i ljudi. Veliki broj Vaga ima poseban talenat za jednu ili više vrsta umjetnosti. Zato ih pratite od malih nogu i ispunite im želju ako pokažu interesovanje za neku umjetnost.

Dijete Škorpija

Škorpije su izuzetno osjetljive i kao bebe pa i kao djeca, sve do puberteta. Sa njima morate biti oprezni jer ne pričaju mnogo a i ne pokazuju kako se osjećaju. Za ovaj znak se vezuju različite priče i tumačenja a istina je ta da su, kao djeca, Škorpije strašno ranjive, uplašene i nesigurne. Mirne su i sa njima sigurno nećete imati problema. Potrebna im je podrška porodice, uvijek će vas pitati za mišljenje čak i onda kada znaju da su u pravu. Željeće da se ujvere da i vi isto mislite. Kao bebe, one su hipersenzitivne. Reaguju i na promjenu vremena. Uplašiće se često i od sjenke ali to neće pokazati, neće zaplakati ali će zato dugo da se bore sa ružnim snovima i strahovima. Oni sve duboko i dugo proživljavaju. Svaku vašu riječ upijaće i tražiće između redova odgovor zašto ste to rekli. Posebni su mada to ne izgleda tako. Mističan pogled vam sve govori o njima i njihovom razmišljanu. Oni u svemu vide opasnost, zato se potrudite da saznate šta brine vašu Škorpiju, od čega strahuje, šta je muči. Morate ih ohrabrivati i nikako nemojte da im se smijete jer se plaše nečega što vi ne vidite!

Dijete Strijelac

Ovo su obično krupna djeca, od malena. Većina beba koja je rođena sa većom težinom od prosječne, je baš Strijelac. Snažne su građe i imaju poseban osmijeh. Karakteristično je to da su oni od malih nogu zabavni. Sa ovom bebom vam neće nikada biti dosadno jer će vrlo rano pokazati sposobnost da vas nasmije. Vole da se igraju, vole da im se priča, pjeva.. odlični su sagovornici a kasnije i prijatelji. Pametni su i mogu više stvari da rade u isto vrijeme. Da se igraju i da vas slušaju a da usput gledaju crtani. Ne vole kritike, pa sve što želite da ih naučite, možete pokušati kroz igru. Brzo uče ali ne vole ono što se mora pa nađite način da ga privolite kroz igru i smijeh. Druželjubivi su pa će ih oduševiti svaka posjeta vaših prijatelja. Obožavaju da putuju i da se nešto dešava. Uvijek su za akciju pa ćete sigurno moći sve svoje obaveze da završite u društvu vašeg malog Strijelca. Neće vam smetati, samo da je i on pored vas, tako da ga možete svuda voditi sa sobom. Kada krene škola morate biti oprezni. Njih ponese društvo i zabava. Nisu naivni nego će izabrati zabavu umjesto škole. Uvijek ih morate imati na oku ali da ne znaju. Skloni su tome da zaobiđu obaveze te će vaš posao biti da uvijek provjeravate šta se dešava u školi.

Dijete Jarac

Jarčevi su male pametnice, mudrice jedne, kojima je pogled od rođenja ozbiljan. Sa njima je sve jednostavno i jasno. Ili crno ili bijelo. Hoće ovo ili ono, nema premišljanja. Oni znaju šta im je potrebno i šta žele pa će vas oduševiti kako uvijek nalaze način da pokažu šta hoće. Mirni su i dobri kao bebe. Redovno jedu, spavaju i pored njih možete baš da uživate. Vrlo malo plaču, uglavnom su nasmijani i uživaju da lješkare dok im nešto pričate. Nisu zahtjevni, ne traže posebnu pažnju ali ne vole sve što je tipično za njihov uzrast. Pričajte im, pričajte im o ozbiljnim stvarima, oni to vole. Već kao mali, pokazaće izuzetnu zrelost i odgovornost pa ćete vrlo brzo doći u situaciju da pitate svog malog Jarca za mišljenje. Napredni su i brzo shvataju sve. Ipak, neće se truditi rano da progovore niti da prohodaju, oni baš i ne vole da žure nego da dobro ‘utvrde gradivo’. Kod njih sve malo kasni ali zato poslije prestignu svoje vršnjake. Rano će pokazati interesovanje za materijalne vrijednosti, njima je to nekako urođeno. Njemu nije nagrada skupa igračka već vi njemu dajte novac a on će odlučiti na šta će ga potrošiti. Zaista, njima povjerite štednju već u ranom uzrastu, oni obožavaju novac, povjerenje i da se na njih neko oslanja.

Dijete Vodolija

Vodolije su najživahnije bebe. Oni su nemirni, pa morate dobro da pazite i neka vas ne začudi ako vam sa tri mejseca padne sa kreveta. Brzo napreduju, kod njih sve ide mnogo brže nego kod ostale djece. Nemaju oni strpljenja da čekaju šesti mjesec da sjednu. Rano će prohodati, njih sve interesuje i moraju da požure. Nema kod Vodolije ležanja i maženja, pjevanja pjesmice.. ne.. On hoće da ustane, ode, dohvati, proanalizira.. Sve želi sada i odmah! Za odgajanje male Vodolije potrebno je mnogo energije jer ako ne spava, ne smete pogled da sklonite sa njega. Sve što ne smije, on će da uradi.. a što više ponavljate -ne -još je gore. Zato, sa njima nema priče, učenja i objašnjenja nego morate da stojite pored njega. Šta će im sve pasti na pamet, to je čudo jedno. Čak i kada malo porastu, gdje je vriska, problem, gužva, tu je Vodolija učestvovala. Znaju da budu agresivni u mlađem uzrastu pa povedite računa i nemojte ih povjeravati nekome na čuvanje jer vjerovatno nikoga neće slušati. Ipak, kad odraste, Vodolija se pretvara u divnu osobu. I dalje je radoznalost prisutna ali su mnogo taktičniji i teško će upadati u probleme. Oni jesu rođeni buntovnici ali su vrlo humane osobe i odani prijatelji.

Dijete Ribe

Ovo su vjerovatno omiljene bebe jer kada bi ih poređali nekoliko, Ribe bi prepoznali po sanjivom pogledu, prelijepim očima i velikim trepavicama. Izuzetno su mirne, umiljate, dobre.. Njima se se sve vidi u očima i kada su zadovoljni i kada ih nešto muči, lako ćete prepoznati. Oni vole da im se priča, čita, pjeva, vrlo su vam zahvalni za svaki trenutak koji im posvetite. Tihi su ali ne i pasivni kao što to izgleda. Male Ribe su oprezne i u stanju su nekoliko puta da ponove isto kako bi se uvjerili. Što su stariji, sve više će se opuštati ali će uvijek biti prisutnane sigurnost. Toliko su talentovani i pametni ali se stalno ustručavaju. Ne vole da se ističu, neće se nametati pa će vam često biti žao kada vidite vaše dijete u parku kako stoji po strani dok se druga dijeca igraju. Oni se jednostavno ne snalaze. Za sve im je potrebna vaša podrška, usmjeravanje, pa nekada vi morate da preuzmete na sebe i donošenje odluka. Morate im pričati, morate ih uvjeravati da imaju kvalitete i da su podjednako važni za ovo društvo. Posebni su i samo u vas gledaju, oni ne vjeruju sebi! Zato nemojte ni slučajno ništa prepuštati slučaju jer ako ih na vrijeme ne usmjerite, kasnije će to biti vrlo teško.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh