Bebe i djeca

Kako bi nam djeca izgledala da se vrate bolesti iskorijenjene vakcinama

Vakcinacije se smatraju jednim od najvažnijih dostignuća u medicini. Zahvaljujući njima uspjeli smo da skoro potpuno eliminišemo zarazne bolesti, kako kod starijih osoba, tako i kod onih najmlađih.

Bolesno dijete - Noizz.rs

Advertisements

Ipak, i dalje postoje neverne tome koje se bore protiv vakcinacije i smatraju da je sve to zavjera farmaceutskih kompanija.

Buka oko ove teme ne jenjava pa sve više roditelja odbija da vakciniše svoju djecu. Tim povodom, kolege iz poljskog “NOIZZ”-a kontaktirali su make-up umjetnicu Doroti's Freaks, osvajačicu “Top 5 Face Awards” Poljske u prethodne dvije godine. Njihova ideja bila je da prikažu kako bi naša djeca izgledala kada bi se vratile sve bolesti iskorijenjene vakcinama – i rezultati su jezivi. Uz pomoć Doroti koja je djecu vijerno našminkala da izgledaju kao da boluju od različitih bolesti, naveli su nas da se zapitamo da li pravimo pravi potez kada djecu lišimo vakcinacije? Samim tim što se širom svijeta obilježavala Noć vještica, fotke su još više dobile na značaju.

Male boginje

Na morbile iliti male boginje su osjetljive sve neimunizovane osobe, ali je to ipak najčešće oboljenje djece školskog i predškolskog uzrasta. Inkubacija kod malih boginja je 10 do 12 dana. Dijete prolazi kroz tri stadijuma: kataralni, osipni i fazu rekovalescence (oporavka).

Tuberkuloza

Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, crijeva, kosti, jajnike itd.). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, te je stoga zarazan samo oboljeli od plućne tuberkuloze. Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze. Da li će do zaražavanja i oboljevanja doći zavisi, s jedne strane, od samog uzročnika (njegove zaraznosti), a s druge strane, od otpornosti organizma koji dolazi u kontakt s bacilom.

Hepatitis B

Hepatitis B obično počinje akutnim zapaljenjem jetre, koje se potpuno liječi u oko 95% slučajeva i bez posljedica. Kod malog procenta onih inficiranih, međutim, akutni hepatitis B prelazi u hroničan oblik. To godinama može voditi do progresivnog oštećenja jetre. U manje od 1% slučajeva akutnog hepatitisa B, takođe može doći do ozbiljnih i galopirajućih oštećenja jetre, koje se doduše spontano mogu izliječiti, ali isto tako često vodi ka akutnoj transplantaciji jetre ili smrti, piše “Noizz“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh