Bebe i djeca

Zabrinjavajuće: Otrovna hemikalija u igračkama na bh. tržištu

Analizirano 430 proizvoda kupljenih u 19 zemalja. Opasna hemikalija ometa funkciju štitnjače te uzrokuje neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece

Advertisements

Tri evropske organizacije saopćile su alarmantne podatke da je u 109 plastičnih dječijih igračaka, raznom priboru za kosu i posuđu prisutna otrovna hemikalija, a među njima je i pet proizvoda kupljenih u BiH.

Usporivači plamena

Organizacije „Arnika“, HEAL i IPEN analizirale su 430 proizvoda kupljenih u 19 evropskih zemalja između aprila i jula 2018. godine te utvrdile da su otrovni bromirani usporivači plamena, hemikalija iz elektroničkog otpada, prisutni u velikom broju njih.

Upozoravaju da ova opasna hemikalija ometa funkciju štitnjače te uzrokuje neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle napomenuo je da se plastika iz elektroničkog otpada izvozi i reciklira i prave se drugi proizvodi, mahom u Kini.

– Evropski parlament zasjeda 22. oktobra i autori studije će tražiti da se prekine s tom praksom, da nema bilo kakvih izuzeća za recikliranu plastiku – dodao je Žiško.

Kazao nam je da su analizirani proizvodi kupljeni u lokalnim prodavnicama i da među 109 spornih ima pet koji su kupljeni u BiH, a riječ je o tri igračke i dvije šnale za kosu. Prema studiji, kada je riječ o igračkama, u pitanju su policijski kamion, Rubikova kocka i Spajdermenov auto.

Jeftina plastika

– Građani se mogu zaštititi tako da ne kupuju jeftinu plastiku. Problem je što inspekcija ne radi svoj posao – istakao je Žiško, prenosi Avaz


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh