Bebe i djeca

Rodi kasnije – živi duže! Glupost ili dokazana tvrdnja?

JESTE li jedna od onih žena koju već godinama svi uporno ispituju što čeka sa trudnoćom, upozoravaju kako se ne pomlađuje i pokušavaju ju nagovoriti na potomke? E pa sada imate najbolji mogući argument.

Nocna budjenja - Index.hr

Advertisements

Istraživanje provedeno na Bostonskom sveučilištu dokazalo je kako žene koje rode nakon 33. godine imaju veće šanse doživjeti duboku starost od žena koje su rodile prije tridesete. Naravno, ne treba čekati sa djecom samo zbog toga jer ipak biološki sat kad tad učini svoje, dok kod nekih žena otkucava brže, drugima je naklonjen pa otkucava sporo,piše Indexhr

Istraživanje je pokazalo na primjeru 462 žene kako one koje su zadnji puta rodile nakon 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina u usporedbi s onima koje su posljednje dijete rodile do 29. godine.

Sumnja se kako djelomičan utjecaj imaju i genetske predispozicije koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik za bolesti koje najčešće pogađaju starije ljude. Ti geni su ujedno i zaslužni što žene duže žive, a i čine znatno veći udio starog stanovništva. Tako gledajući ljude starije od 100 godina vidimo da 85% čine žene, dok je tek 15% muškaraca.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh