Bebe i djeca

Kako rođenje djeteta utiče na brak?

MNOGI roditelji kažu da su djeca jedna od najvećih radosti u životu

Mladi par - Facebook

Advertisements

U Bibliji piše da su djeca Božji dar (Psalam 127:3). Kao što pokazuje iskustvo Emila i Tine, rođenje djeteta može na neočekivane načine promijeniti odnos muža i žene. Primjerice majka će se vjerojatno sasvim posvetiti djetetu. Možda će se iznenaditi kad primijeti kakve osjećaje i reakcije u njoj budi i najtiši plač njenog novorođenčeta. Otac pak može biti zadivljen nježnošću s kojom se njegova žena brine za dojenče i privrženošću koja povezuje njih dvoje. No može ga zabrinjavati pomisao da u tom odnosu za njega naprosto nema mjesta.

Rođenje prvog djeteta može dovesti do ozbiljnih problema u braku. Zbog napornih obiteljskih obaveza do izražaja mogu doći neriješeni problemi te emocionalna nesigurnost muža ili žene.

Kako se roditelji mogu snaći tijekom prvih nekoliko mjeseci djetetova života kad dijete treba svu njihovu pažnju? Što muž i žena mogu učiniti kako bi ostali bliski? Kako mogu pomiriti različita gledišta o odgoju djeteta? Reći ćemo nešto o svakom od tih problema i navesti biblijska načela koja bračnom paru mogu pomoći da izađe s njima na kraj.

PRVI PROBLEM: Cijeli nam se život vrti oko djeteta.
Sasvim je prirodno da se majka potpuno posveti svojoj bebi i poklanja joj vrijeme, ljubav i pažnju. Briga za dijete može je ispunjavati u emocionalnom pogledu. No muž bi se mogao osjećati zapostavljeno. Manuel iz Brazila kaže: “Najteže mi je bilo pomiriti se s time da moja žena više vremena i pažnje posvećuje našem sinu nego meni i našem odnosu. Nekada smo nas dvoje bili jako bliski, ali od njegovog rođenja ja sam ostao nekako po strani.” Kako se nositi s tom promjenom?

Izuzetno je važno biti strpljiv.
“Ljubav je dugotrpljiva i dobrostiva”, kaže Biblija. Ljubav “ne gleda svoju korist, nije razdražljiva” (1. Korinćanima 13:4, 5). Kako muž i žena mogu primijeniti to biblijsko načelo kad u njihovu obitelj dođe prinova?

Razborit muž pokazat će da voli svoju ženu ako se potrudi saznati kako rođenje djeteta utječe na ženu u fizičkom i emocionalnom pogledu. To će mu pomoći da shvati zašto je možda sklona naglim promjenama raspoloženja. * Adam iz Francuske, koji ima jedanaestomjesečnu kćer, kaže: “Ponekad mi je teško pokazati razumijevanje za promjene raspoloženja moje žene i nije mi lako biti strpljiv s njom. Ali uvijek se trudim imati na umu da ona zapravo nije ljuta na mene, nego da je pod stresom zbog novih okolnosti koje su nastale rođenjem djeteta.”

Da li vaša žena ponekad pogrešno protumači vaše pokušaje da joj pomognete? Nemojte to uzimati previše k srcu i “nemojte se brzo vrijeđati” (Propovjednik 7:9). Umjesto da razmišljate samo o sebi, budite strpljivi i potrudite se razumjeti kako se ona osjeća. To će vam pomoći da se ne razljutite (Mudre izreke 14:29).

Razborita žena bit će podrška svome mužu i pomagat će mu da se snađe u novoj ulozi. Bit će strpljiva s njim dok ne nauči primjerice promijeniti pelene ili pripremiti bočicu za dijete, čak i ako mu isprva to ne bude išlo od ruke.

Dvadesetšestogodišnja Ellen shvatila je da se treba drugačije postaviti prema svome mužu. Ona kaže: “Trebala sam se stalno podsjećati na to da naša kćerkica nije samo moje dijete i ne očekivati od svog muža da sve napravi točno onako kako sam ja zamislila.”

PRIJEDLOG: Ako vaš muž napravi nešto drugačije od vas, nemojte ga kritizirati i popravljati sve što učini. Pohvalite ga za ono što je dobro napravio. Tako ćete mu pomoći da stekne samopouzdanje i potaknuti ga da vam pruži potrebnu podršku. Kako vi, muževi, možete pomoći svojoj ženi? Nemojte trošiti previše vremena na manje važne stvari, nego joj budite pri ruci, naročito tijekom prvih nekoliko mjeseci djetetova života.

DRUGI PROBLEM: Više nismo bliski kao prije.
Zbog iscrpljenosti, neispavanosti te problema koji se neočekivano mogu pojaviti mnogi se roditelji bore da sačuvaju bliskost. Vivianne iz Francuske, koja ima dvoje male djece, kaže: “U početku sam bila toliko zaokupljena djecom da sam praktički smetnula s uma da imam i muža.”

S druge strane neki muževi ne uviđaju da trudnoća utječe na ženu u fizičkom i emocionalnom pogledu. Rođenje djeteta može se negativno odraziti na emocionalnu bliskost muža i žene te na njihov spolni život. Što mogu učiniti da zbog brige o djetetu između njih ne nastane jaz?


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh