Bebe i djeca

Opasni dječiji proizvodi na tržištu Bosne i Hercegovine

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine je upozorila potrošače o opasnosti proizvoda namijenjenih djeci. Među opasnim proizvodima su dječje hodalice, romobil i trotinet, saopšteno je iz ove Agencije.

Romobil - Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Iz Agencije su dječiju hodalicu Robi Ebl procijenili kao ozbiljan rizik od povrede za djecu. Dječija hodalica Orange Baby Land je također okarakterisana kao rizik za povredu za djecu. Navedeno je da dječija hodalica nije stabilna i da postoji mogućnost prevrtanja i da na njoj ne postoji deklaracija na službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

Među proizvodima koji predstavlju opasnost su Romobil Boy i Trotinet.

Agencija je istakla da Romobil Boy predstavlja rizik jer se cijev upravljača može izvući prema gore i odvojiti se u toku korištenja romobila. Ukazano je i na nedostatak upozorenja i upute za upotrebu, kao i to da proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve.

Za proizvod Trotinet je istaknuto da je prečnik prednjih točkova manji od propisanih 120 milimetara. te da je prečnik krajeva ručki upravljača manji od propisanih 40 milimetara. I na ovom proizvodu nedostaje deklaracija na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine.

Uvoznici su poduzeli mjere za povlačenje pomenutih proizvoda i obavijestio potrošače o rizicima i načinu povrata proizvoda. Iz Agencije su preporučili da se proizvodi ne koriste i vrate u trgovine, piše “N1“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh