ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Bebe i djeca

DOKTORI OTKRIVAJU: Zašto se danas žene radije odlučuju za carski rez umjesto prirodnog porođaja

Žene se danas sve češće opredjeljuju za carski rez koji je ‘u modi’, iako je riječ o ozbiljnoj operaciji.

No image - Haber.ba

Prirodni porođaj započinje kad mu je vrijeme, ima svoje faze, trajanje i finalni čin. Nije u pitanju samo fiziološki već duboko emotivni događaj, piše “Lepa i Srećna“.

Žena koja aktivno učestvuje u svom porođaju, doživljava transformaciju kao ličnost. Postaje moćnija, jača, sigurnija u sebe. Učešćem u procesu kontrakcija, posebno načinom disanja, ona biva usredsređena na čin rađanja, čime šalje snažnu poruku djetetu da je željeno i voljeno.

Dijete, takođe, učestvuje u tom procesu i mora da aktivno prođe sve faze porođaja. U tom fiziološkom i emotivnom čin,u dijete dolazi do spoznaje da je željeno, voljeno, uči kroz rađanje i odvajanje od majke kako da sutra opstane u ovom svijetu.

– Do otkrića ultrazvuka i razvoja perinatologije, za sve loše ishode na kraju trudnoće najčešće bi bili okrivljeni zdravstveni radnici.

Zbog prevelike odgovornosti, sa željom da porođaj bude pod stalnim nadzorom, uvedeno je aktivno vođenje porođaja. Ovaj termin podrazumijeva stalni nadzor nad svim fazama. U tu svrhu porođaji se pokreću lijekovima (indukcija), pojačavaju se postojeće kontrakcije (stimulišu), prokida se vodenjak, a sve to da bi se skratilo njegovo trajanje. Sve se čini da se proces ubrza. To je direktno miješanje u prirodni čin, mada s najboljim namjerama. Na taj način žena i dijete, umjesto subjekti, postaju objekti u procesu rađanja, gube svojstva ličnosti koja kreira svoj život. Majka i dijete zajedno prestaju da učestvuju u svom životu. Neko drugi ih vodi za ruku i odlučuje umjesto njih – objašnjava dr Milica Vesić Dimitrijević.

Statistika je pokazala da sa sve većim miješanjem u tok porođaja, raste i rizik od operativnih intervencija i trauma, kako djeteta tako i majke. Porođaji se sve više završavaju carskim rezom. Ova tendencija ne samo što nije smanjila traumatizaciju djeteta i porodilje već je povećala morbiditet i kod majki i kod djece, kao i bolesna stanja sa dalekosežnim posljedicama po tijelo i dušu.

– Žene koje ništa ne znaju o radosti i ljepoti trudnoće i rađanja, i koje prihvataju sve što je u trendu, rado će se opredjeliti za carski rez iako je to ozbiljna operacija. One žele da im doktor obavi intervenciju, da zaspe, da ne boli. One nisu spremne da prihvate odgovornost. To u prevodu znači da svjesno žele da budu odsutne od najljepšeg trenutka u svom životu. Dijete, pritom, dobija poruku da je majka važnija sama sebi i da nije spremna da učestvuje u njegovom rađanju. Zbog svoje ozbiljnosti, ova operacija mora da se obavlja samo u strogo medicinki indikovanim slučajevima – navodi sagovornica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh