ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Bebe i djeca

Zašto je teže vaspitavati dječake: Ugledni neuropsiholog upozorava i daje 4 najvažnija savjeta roditeljima

Potrebno je više nježnosti i saosjećanja nego što je potrebno djevojčicama.

Djeca - Entertrainmentjunction.com

Da li ste znali da dječaci teže podnose stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, poput poremećaja pažnje i autizma? Vjeruje se da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, nauka kaže drugačije, zapravo suprotno.

Zašto je teže vaspitavati dječake?

 

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”. Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje autizam koji se manifestuju u ranom detinjstvu.

 

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina sa majkom,zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

         Četiri savjeta Alana Šora roditeljima:

1.Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju

Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve dece, ali za dječake je to naročito važno jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vreme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i na zdravlje deteta.

2Provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko odsustvo

Ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu su najranjiviji.

3Ne budite strogi prema njima

Posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primjećuju negativne emocije Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. potrebna. Često ih grlite, mazite, ljubite.

4Na male dječake posebno negativan uticaj mogu imati spoljni toksini

Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda djeluje kao paranoja ali moramo uvijek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu. Piše “Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh