Bebe i djeca

Evo zašto je tetka važna u životu svakog djeteta

Osim što su bliska porodica, tetke imaju važan uticaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan.

Tetka je “kul” odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dječiju stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre…

Ona je pouzdan savjetnik

Djeca često sa tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će naći vrijeme da sašije haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra sa nećakom. Tetka može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi i na vjenčanju. Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.

Ona je tu da ohrabri

Tetka će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju djeteta. Ako se dijete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvijek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.

Tetka je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, djeca su pod uticajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primjer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.

Ona je porodica

S obzirom na to da je tetka odrasla sa ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje da razumije dječje frustracije i probleme i njihove tačke gledišta. Kod sukoba sa roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Djeca će se povjeriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Tetka može da zamijeni roditelje

Naravno, ne bukvalno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Nakon roditelja, tetka može da postane najbliža osoba djetetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh