Bebe i djeca

Trudnoća nakon 30-te: Šta sve treba da znate?

Mnogi misle da su tridesete godine idealne za materinstvo. Do tada bi trebalo da imate relativno izgrađenu karijeru i stabilnu vezu, koje doprinose tome da se osjećate sigurnije u građenju porodice.

Trudnica - Ilustracija/Index.hr

Advertisements

Osim toga, naučno je dokazano da majke koje svoje posljednje dijete rode nakon 33. godine žive duže od onih koje su postale majke u dvadesetima. Ako imate više od 30 godina i trudni ste, veće su šanse da su vam roditelji u penziji i da mogu da pomognu oko čuvanja bebe ili održavanja trudnoće, piše “Bebac“…

Tipično je da jajnici u toku jednog menstrualnog ciklusa oslobode jednu jajnu ćeliju. Međutim, kako godine odmiču, nivo hormona FSH raste i izaziva veće šanse da u toku jednog ciklusa bude oslobođeno više od jedne jajne ćelije. To znači da žene u tridesetim godinama imaju veće šanse da imaju blizance, sa ili bez liječenja lijekovima za povećanje plodnosti.

Broj trudnoća nakon 40. godine života u svijetu se u posljednjih deceniju i po utrostručio. Majke se više ne brinu da će biti najstarije na igralištu dok čuvaju svoje mališane, nego uživaju u činjenici da su u životu prošle mnoge stvari i iskoristile dodatne prilike.

Ovo su sve razlozi zbog kojih žene koje se odluče da postanu majke kasnije u životu nemaju razloga za pretjeranu brigu.

Međutim, postoji i ona druga, zabrinjavajuća strana medalje: Kako četvrta decenija života napreduje, plodnost žene opada. Zbog toga mnogi doktori savjetuju da bi trebalo da počnete što ranije sa pokušajima da ostanete trudni, posebno ako želite više od jednog djeteta.

Kada napunite 35, osim plodnosti koja drastično opada, rizici za genetske poremećaje ploda rastu. To su godine u kojima ginekolozi i genetičari rutinski preporučuju prenatalnu dijagnostiku: amniocentezu, biopsiju horionskih čupica ili tehnološki naprednije i bezbjedne NIPT testove, kao što je VERIFIED.

Studije potvrđuju da je 35. godina života prekretnica za sve žene koje žele da postanu majke.

U ranim tridesetim godinama, šanse za začeće, rizik od spontanog pobačaja i genetskih anomalija bebe su gotovo jednaki kao za žene u kasnim dvadesetim godinama. Nakon 35. godine raste i rizik od povišenog krvnog pritiska i gestacijskog dijabetesa u trudnoći. To su sve stanja koje zahtjevaju posebnu pažnju i ljekarski nadzor tokom cijele trudnoće.

Naravno da izuzeci postoje. Mnoge žene su u tridesetim godinama mnogo zdravije u odnosu na one u dvadesetim, zbog zdravog stila života i zbog emotivne stabilnosti. Iako ne postoji način da vratimo vrijeme ili promijenimo godine u kojima smo, postoje koraci koje treba učiniti kako bi trudnoća bila zdrava i sretna, bez obzira na godine starosti.

Koje je idealno vrijeme za trudnoću?

Ako postavite ovo pitanje nekolicini žena, svaka će imati drugačiji odgovor. One koje su postale majke u dvadesetim godinama su koristile svoju bezgraničnu energiju, mame u tridesetim su sretne što su izgradile karijeru prije porodiljskog odsustva, a bebe majki u četrdesetim godinama uživaju u bezgraničnoj zahvalnosti i zrelosti.

Istina je da svako je doba u kome Vi snažno poželite da postanete mama pravo vrijeme baš za Vas, i da, kao i sve ostalo, vrijeme odluke sa sobom nosi svoje prednosti i mane.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh