Bebe i djeca

Majka riječima izliječila autizam kod sina: Evo što mu je svaku večer govorila

Psihologinja Olga Valjajeva objavila je jednostavan recept koji joj je pomogao pobijediti u borbi s autizmom kod njenog starijeg sina.

Majka i dijete - Devetmeseci.net

Suočena s ovom teškom bolešću i riješena da se izbori po svaku cijenu, Olga je vodila dijete kod više ljekara. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocjenjivi savjet. Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj…

Majke oboljele djece su svaku večer, tokom dužeg perioda, provodile jednostavnu terapiju. Čekale su da im dijete zaspe, a onda su, nakon 15 munuta, kad je dijete ušlo u aktivnu fazu sna, govorile:

“Volim te! Ponosna sam na tebe! Presretna sam što si ti moj sin! Ti si za mene najbolji sin na svijetu!”

Doktori s te klinike su usporedili djecu, kojoj su majke tokom spavanja govorile ove riječi pune ljubavi, s mališanima, kojima niko ništa nije noću govorio. Rezultati su bili zapanjujući: djeca koja su dobivala riječi ljubavi mnogo brže su su se oporavljala.

“Najprije sam govorila sinu isključivo te riječi. Kasnije sam počela improvizovati i dodavati druge riječi pune ljubavi. Od tada je prošlo pet godina, a ja ih i danas šapućem noću obojici sinova. Svakome od njih posebno, svake noći. Moj stariji sin više ne boluje od autizma. Sigurna sam da je moja noćna terapija odigrala svoju ulogu”, kazala je Valjajeva.

Postoji još nešto, vrlo važno i za moju djecu i za mene: čarolija majčinske ljubavi radi na obje strane! Stvorio se divan osjećaj bliskosti s oba sina. Noću, dok ih grlim i govorim im nježne riječi osjećam kako raste i jača naša uzajamna bliskost. Ostalo je u prošlosti sve što nas je povređivao – svađe i uzajamno nerazumijevanje.

Kasnije sam pročitala da djetetu treba često govoriti:

“Kada bismo mogli birati, od sve djece na svijetu odabrali bismo samo tebe”, “Jesam li ti već rekla danas da te jako volim?”, “Presretna sam što ti postojiš”.

Ako ste, naprimjer, željeli kćer i dugo niste mogli pomiriti s činjenicom da vam se rodio sin, vrlo je važno da govorite djetetu: “Sretna sam što si dječak!”

Kako biste djetetu pomogli da podjednako prihvati oba roditelja, važno mu je govoriti: “Tata i ja te puno volimo, ti si NAŠ dragi sin!”

Ako ste se tokom dana posvađali s djetetom, kažite mu: “Vrlo mi je žao što smo došli u situaciju da te izgrdim!”

Nikako ne izgovarajte sve ove riječi mahinalno, i “radi terapije” jer one pomažu kada su u njih utkani osjećaji.

“Zato ih izgovarajte s puno iskrenih emocija. Kod svog djeteta sam primijetila da su riječi odigrale svoju ljekovitu ulogu, ako on nakon njih duboko uzdahne. To znači da u njemu dolazi do opuštanja, da mu nestaje unutarnji grč”, kazala je Valjajeva.

Terapija liječenja riječima ljubavi treba trajati 3-5 minuta svaki dan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh