Bebe i djeca

Čačanka se porodila, a tvrdi da nije znala da je uopšte trudna: Ginekolog objašnjava da li je to uopšte moguće!

U srbijanskom Čačku je jedna mama (39) na svijet donijela zdravog dječaka, uz tvrdnju da sve vrijeme nije znala da je u drugom stanju. Ova “nepoznata trudnoća” ponovo je aktuelizovala pitanje da li je tako nešto uopšte moguće. Odgovor na tu dilemu donio je ginekolog Mima Fazlagić.

Trudnica - Zanosna.com

Advertisements

U praksi se često dešava da žene u sedmom ili šestom mjesecu trudnoće sazna da je u drugom stanju. Nerijetko se desi da to “sazna” i pred sam porođaj. To su redovni slučajevi na koje nailaze mnogi ginekolozi“, priča dr Mima Fazlagić i dodaje da se to događa bez obzira da li je u pitanju prvorotkinja ili žena koje se već porođala, poput mame iz Čačka koja ima dvanaestogodišnju kćerku.

Tvrdnje: “Nisam znala da sam trudna” čuju se, dakle, često u ginekološkim ordinacijama, a iza njih se krije krije sljedeće:

Žena zapravo na taj način potiskuje, ignoriše da je trudna. A zbog čega to radi, to zavisi od slučaja do slučaja i tiče se same strukture njene ličnosti. Njeno ignorisanje može da pokrene stres, briga da li će uspjeti kao mama, životna situacija u kojoj se nalazi, njeno okruženje“.

Na centralno pitanje da li je moguće da trudnoća bilo koje žene protekne bez upoziravajućih simptoma, odgovor je:

To je nemoguće. U prvih nekoliko mjeseci menstrualni ciklus može da se odvija bez prekida, ali nakon toga, on postaje sve oskudniji i potpuno se prekida. Materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, beba se pokreće u stomaku. Sve su to simptomi trudnoće koje neka žena može da prihvati, a neka da ignoriše. Znate, neko već sedam dana nakon kašnjenja ciklusa u glavi postaje 100 posto trudan, a neko to odbija da prihvati mjesecima“.

Nepoznata trudnoća” dakle nikako ne spada ne medicinske fenomene, već u one psihološke prirode.

Kada je u pitanju veličina stomaka, koja je najčešće najjasniji signalizator trudnoće, ona varira od žene do žene, i zavisi od njene visine i težine, pa kako kaže ginekolog, trudnički stomak ne mora da bude izražen kod svake porodilje, piše “Blic“…

Ono što je isto kod svake žene, to je veličina materice. I ona do 20. sedmice naraste do pupka i može da se opipa“, ističe ginekolog.

Mama iz Čačka je iz sebi svojstvenih razloga odbijala da prihvati da čeka drugo dijete, a to što ni njena okolina nije primijećivala zankove trudnoće, može prema riječima doktora, da bude opravdano iz očiglednog razloga, nepostojanjem “velikog trudničkog stomaka” ili njenom vještinom prikrivanja istog.

NEGIRANJE TRUDNOĆE OPASNO PO MAMU I BEBU?

Porodilja iz Čačka je na sijvet donijela zdravog dječaka teškog dva i po kilograma. Porođaj je protekao bez ikakvih posljedica i po mamu i po bebu. Međutim, to je više izuzetak nego pravilo.

Skrivanje, odnosno negiranje trudnoće i nekontrolisanje trudnoće je velika opasnost i za mamu i bebu. Može da dovede do niz komplikacija, a ponekad i do neželjenog ishoda trudnoće“, napominje sagovornica.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh