Bebe i djeca

10 čudesnih stvari koje niste znali o majčinom mlijeku

Znate li kakav je okus majčinog mlijeka i koliko kalorija troši dojenje?

Dojenje bebe - Zadovoljna.hr

Pronašli smo deset zapanjujućih informacija o majčinu mlijeku koje možda niste znali:

1. Proizvodnja majčinog mlijeka troši 25 posto energije tijela. Za poređenje, mozak troši tek 20 posto energije.

2. Majčino mlijeko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju na tjelesne mjere prije trudnoće. Proizvodnjom majčinog mlijeka tijelo troši oko 600 do 1.000 kalorija svakoga dana., piše “Zadovoljna“…

3. Sastav mlijeka mijenja se kako beba raste. Ispočetka je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog djeteta.

4. Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu. Međutim, majčino mlijeko nema uvijek isti okus. On se mijenja zavisno od toga šta je majka jela. Na ovaj način beba se priprema i za okuse krute hrane koju će uskoro početi jesti.

5. Mlijeko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mlijeko, a broj varira od žene do žene.

6. Beba isprazni oko 65 posto mlijeka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mlijeko.

7. Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica. Ali, da li ste znali da oko 75 posto žena proizvodi više mlijeka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nevezan je uz to je li žena dešnjakinja ili ljevakinja.

8. Majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromjesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.

9. Majčino je mlijeko unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. O majci i njezinoj prehrani ovise izgled, kakvoća te okus njenog mlijeka.

10. Od majčina mlijeka može se napraviti čak i sir. Njujorški chef Richard Adams od mlijeka svoje supruge napravio je sir i poslužio ga u svojem restoranu. Rekao je da ima suptilan okus sa slatkim notama te da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh