Bebe i djeca

Poteškoće u govoru pogađaju svako 20. dijete

Danas se obilježava Međunarodni dan svijesti o mucanju. Većina nas je bar jednom u životu imala prilike da razgovara sa osobom koja muca. Mucanje se javlja u ranom uzrastu, između 2. i 5. godine života, ili u periodu oko polaska u školu.

dijete siše palac - Index

Advertisements

Zamuckivanje i zapinjanje u govoru pogađa svako dvadeseto dijete. Kod mnoge djece zapinjanje u govoru bude samo faza u razvoju govora i radom sa logopedom se brzo otkloni ovaj izazov. Međutim, kod određenog broja djece mucanje se nastavi, te ova djeca nastave da odrastaju sa ovim problemom, najčešće zbog neredovne posjete logopedu, piše “Kurir“…

“Iako uzroke nastanka zamuckivanja i mucanja ne razumijemo dovoljno, sigurni smo da roditelji i njihovo ponašanje ne izazivaju nastanak ove govorne poteškoće. Međutim, roditelji čija deca prolaze kroz fazu zamuckivanja ili mucaju mogu primjenom izvjesnih modela ponašanja pomoći djetetu da lakše prevaziđe ove izazove u komunikaciji”, objašnjava logoped Dragana Filipović.

Ovo su samo neki od savjeta koje roditelji mogu primjenjivati u svakodnevnoj komunikaciji sa djecom koja pokazuju znake zamuckivanja ili mucaju:

– Pokažite djetetu da ste zainteresovani da čujete šta želi da saopšti, a ne način na koji to saopštava. Uspostavite kontakt očima kada ono pokazuje poteškoće u govoru. Budite strpljivi, saslušajte ga i nemojte završavati rečenicu umjesto djeteta, jer to može biti frustrirajuće za njega. Korigovanje djeteta tokom govora neće mnogo pomoći.

– Podržite dijete. Kada su svjesna svojih poteškoća u govoru, djeca doživljavaju niz frustracija. Kao i u drugim situacijama, ohrabrite dijete konstatacijom da nema potrebe da brine i da je normalno suočavati se sa poteškoćama u procesu usvajanja govora i jezika.

– Ukoliko govorite brzo, pokušajte da usporite tempo govora kada se obraćate djetetu. Prije nego što odgovorite na djetetovo postavljeno pitanje, napravite kratku pauzu u govoru. Na ovaj način dijete će se osjećati relaksiranije.

– Pokušajte da izazov u komunikaciji sa kojim se suočava vaše dijete ne posmatrate kao problem. Zamuckivanje kod djeteta može biti učestalije kada su roditelji anksiozni. Kada su roditelji anksiozni i nervozni, djeca mogu pretpostaviti da oni rade nešto pogrešno. Ostanite pozitivni i vedri bez obzira na težinu mucanja. Veoma često zamuckivanje može predstavljati samo jednu od prolaznih faza u razvoju govora, te nakon određenog vremena zamuckivanje može nestati.

– Odvojite dnevno 15 minuta i provedite ih sa djetetom u opuštenoj atmosferi gdje vas ništa neće ometati (telefon, televizija i dr.). Pratite svoje dijete dok se igra ili priča o tome šta trenutno radi, ali ne i o tome šta se desilo u proteklom periodu ili šta planira da radi u budućnosti. Razgovarajte mirno i staloženo o tome šta ono trenutno radi ili šta voli da radi.

– Smanjite broj pitanja koje postavljate djetetu. Dajte djetetu više vremena da odgovori na pitanje koje ste postavili. Napravite malu pauzu između dva pitanja kako bi se dijete osećalo relaksiranije. Pokušajte da formirate kratke rečenice i umjesto postavljanja pitanja jednostavno prokomentarišite djetetov odgovor. Na ovaj način pokazaćete djetetu da ga pažljivo slušate.

– Izbjegavajte brz način života. Zamuckivanje može biti učestalije ukoliko je dijete umorno. Djeca koja mucaju, kao i sva ostala djeca, bolje reaguju na uređen način života gdje postoji rutina i satnica u obavljanju dnevnih aktivnosti. Posebno je važna rutina u ishrani i spavanju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh