Bebe i djeca

Istraživanje pokazalo – Inteligentnija djeca zahvaljujući majčinom mlijeku!

Istraživanje sprovedeno u Bostonskoj dječijoj bolnici, čiji su rezultati objavljeni 29. jula 2013. godine u Američkom časopisu za pedijatriju, pokazalo je da djeca koju su majke duže dojile ostvaruju bolje rezultate na testovima inteligencije.

No image - Haber.ba


Mama i beba (Foto: arhiva)

Uzorak je obuhvatio bebe koje su dojene duže od šest mjeseci pa i godinu dana. Mjerenjima u trećoj godini života ustanovljeno je da djeca hranjena majčinim mlijekom imaju bolje jezičke sposobnosti, dok su u sedmoj godini ostvarila bolje rezultate pri mjerenju verbalne i neverbalne inteligencije.

Istraživači tvrde da su kod sedmogodišnjaka koje su mame dojile godinu dana izmjerili 4,2 IQ poena više nego kod djece hranjene vještačkom hranom – dakle 0,35 za svaki mjesec ishrane majčinim mlijekom.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh