Bebe i djeca

“Svekrva je prva držala moje dijete nakon porođaja: Niko me ništa nije pitao, bijesna sam!”

Zamislite da vam taj predivni trenutak neko oduzme.

Nevjesta i svekrva - Facebook

Porođaj može biti zaista naporan i bolan. Ali, gotovo sve majke će vam reći da sav taj napor zaborave u trenutku kada prvi put u naručje uzmu svoje dijete, piše “Jutarnji“…

Advertisements

Držanje djeteta je odličan način za zbližavanje s najnovijim članom porodice. Dodir kožom o kožu kod djeteta i majke podstaći će lučenje hormona oksitocina, a beba će osjetiti mamin miris i otkucaje srca.

Zamislite da vam taj predivni trenutak neko oduzme.

Naravno, u određenim situacijama majka i dijete ne mogu odmah da iskuse taj trenutak bliskosti. Istraživanja su pokazala da u tim situacijama očevi mogu da odigraju ključnu ulogu. Ali, kako biste se osjećali da neki drugi član porodice bez vašeg dopuštenja uskoči i prvi u naručje uzme vaše dijete?

“Independent” piše da se upravo to dogodilo jednoj majci iz Velike Britanije. Na portalu “Mumsnet”, vodećem britanskom online izvoru za savjete o roditeljstvu, žena je opisala svoje nevjerovatno iskustvo.

Nakon teškog porođaja koji se na kraju završio carskim rezom, ženin suprug je nazvao svoju majku kako bi im pružila podršku. Ali, budući da je tada radila u bolnici gdje se supruga njegovog sina porodila, muškarčeva majka je uspjela da uđe u prostoriju predviđenu za oporavak djeteta nakon porođaja bez dozvole majke.

Niko me nije pitao da li je u redu da ona tamo ulazi, a zato što sam još uvijek bila u porođajnoj sali gdje su me ušivali, ona je moje dijete uzela u naručje prije mene. Jako sam ljuta zbog toga“, napisala je žena.

Žena je, naime, prije samog porođaja rekla da nije htjela da je iko posjećuje 24 sata nakon porođaja kako bi se ona i njeno dijete zbližili. Nova majka se naljutila i na svog muža i na osoblje bolnice kada je saznala da je njena svekrva držala njeno dijete prije nje.

Druge žene i majke su odmah ponudile riječi utjehe i saosjećanja.

Ja bih poludjela. Kakva uvreda“, rekla je jedna osoba.

Potpuno je opravdano što se osjećaš ljuto i povrijeđeno. Takođe, opravdano je što misliš da te muž iznevjerio i nije podržao kad je trebalo“, dodala je druga.

Neki korisnici su, međutim, rekli da misle da svekrva vjerovatno nije mislila ništa loše, već da je samo htjela da pomogne djetetu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh