Bebe i djeca

Dječju histeriju je moguće zaustaviti ako postavite OVO pitanje – DJELUJE!

Ah, ta djeca! Prije samo jedne sekunde mališan se igrao i smijao, a sad je već spreman da se rasplače i napravi takav spektakl, da će sigurno probuditi sve komšije; i ne samo vaše.

No image - Haber.ba

Pronašli smo efikasan način koji će zaustaviti dječju histeriju za sekundu i pozivamo vas da ga testirate.

Nije važno šta se tačno dogodilo. Možda se slomila omiljena igračka, ili je mama zabranila da se pojede deset bombona zaredom; šta god da se dogodilo, nemojte trošiti vrijeme na duge roditeljske tirade, koje dijete svejedno neće čuti, piše “Uspešna žena“…

Umjesto toga mu polako i dobronamjerno postavite pravo pitanje:

“Šta misliš, da li je to veliki problem, mali problem ili srednji problem?”

Pretpostavimo da se dijete uznemirilo, jer njegov prijatelj nije htio podijeliti igračku s njim. Ne smijete čekati da dječji plač izmakne kontroli. Odmah postavite mališanu pitanje: “Da li je to veliki, srednji ili mali problem?”

A nakon što odgovori, predložite mu da zajedno razmislite kako ćete ispraviti tu neugodnost, ma kolikih razmjera ona bila. Možda može uzeti drugu igračku? Ili predložite njegovom prijatelju da se igraju zajedno. Mnogo je varijanti!

Dječji psiholozi objašnjavaju da postoje tri osnovna razloga zašto jedno tako, reklo bi se, obično pitanje, djeluje na dijete umirujuće:

  1. Dijete vidi da mi prihvaćamo i poštujemo njegove osjećaje.
  2. Pitanje daje djetetu mogućnost da stane, razmisli, i da dobro procijeni svaku situaciju.
  3. Postavivši to pitanje, roditelji kao da daju djeci mogućnost da sama riješe problem koji ih toliko muči.

Ako postavite ovo pitanje i mirno popričate s mališanom nekoliko minuta, uštedjet ćete mnogo više vremena, a pritom ćete i zadobiti njegovo povjerenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh