Bebe i djeca

Baš u ovim položajima i uslovima treba beba da spava

Univerzitetska klinika Hajdelberg objavila je preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta, koje vam prenosimo.

Beba - Twitter

1. Spavanje na leđima, nikako ne na stomaku ni na boku

Ova preporuka važi za svako spavanje, bez obzira da li je u pitanju kratko drijemanje tokom dana ili spavanje tokom noći, da li beba probudila pa je ponovo uspavljujete. Važno je da ove preporuke usvoje svi koji se brinu o bebi: bake i deke, rođake, bebi siterke… Oko šestog mjeseca beba će početi sama da se okreće u krevetu, to je trenutak kada treba da je pustite da zauzme položaj koji voli. Vreće za spavanje pomoći će da i starije bebe spavaju na leđima, piše “Mama i beba“.

2. Životna sredina oslobođena od duhanskog dima (kako u trudnoći, tako i kad se beba rodi)

Najbolje bi bilo da buduća majka prestane da puši još prije planirane trudnoće. Pušenje u trudnoći jedan je od najvećih faktora SIDS, rizik je kod ove djece tri puta veći nego kod majki nepušača. Pasivno pušenje je podjednako rizično, ne dozvolite nikome da puši u prostoru gdje boravi ili spava vaša beba.

3. Temperatura u sobi za spavanje 16-18 ºC

Možda vam se može činiti kao previše niska temperatura, ali svakako ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni.

4. Izbjegavanje pregrijavanja

Zaboravite na kapice, jastuke i tešku ćebad, marame/šalove, plišane igračke…

5. Obezbjeđen krevetac, spavanje u džaku za spavanje

Ne ostavljajte bebu da spava na kauču, fotelji ili u nosiljci čak ni kratko preko dana.

6. Optimalna sredina za spavanje je sopstveni krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi

Nikako ne dozvolite da beba spava sa vama u krevetu. Na kraju podoja desi se da mama i beba zajedno utonu u san. To je jako opasna situacija, za nekoliko minuta beba se može ugušiti jastukom, pokrivačem ili maminom dojkom.

7. Ako je dijete naviknuto na cuclu, onda je dozvoliti i za spavanje

Bebi koja je traži dajte cuclu dok se uspavljuje, ali je nemojte vraćati ako u snu ispadne iz usta. Održavajte higijenu cucle i zamijenite je ako primijetite oštećenja.

8. Ležanje na stomaku (dok je dijete budno)

Radi izbjegavanja ortopedskih problema, ali i radi vježbanja, novorođenče/odojče treba više puta dnevno, kad je budno, pod nadzorom roditelja da leži na stomaku. Na dnevnom nivou to vrijeme treba da iznosi oko 30 minuta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh