Bebe i djeca

SAD su najgora država na planeti za odgajati djecu

“Expert Market” napravio je veliko istraživanje o tome koje zemlje pružaju najbolje uslove za odgoj djece i razvoj karijere, odnosno u kojima od njih su te dvije komponente najbolje, a u kojima najlošije izbalansirane.

otac i dijete - Pixabay

Rezultati su iznenađujući. Naime, ispada da se polako raspada teza o “američkom snu” jer se pokazalo u ovoj anketi da je SAD najgore mjesto za odgajanje djece zaposlenih roditelja.

“Expert Market” je u računicu uzeo radne sate roditelja na nivou godina, broj plaćenih dana bolovanja, porodiljski dopust za majke i za očeve, prenosi “Index“…

Analizovano je 37 zemalja, a ispostavilo se da su raj za zaposlene roditelje Finska i Estonija. One daju 85 sedmica porodiljskog dopusta i to s punom platom.

U TOP 10 savršenih zemalja za odgoj djece su Finska, Estonija, Austrija, Francuska, Njemačka, Švedska, Japan i Norveška (jedine dvije koje nisu članice EU-a), Luksemburg i Slovačka.

Sjedinjene Američke Države pokazale su se najgorom opcijom. Poslodavci u SAD-u uopšte ne moraju plaćati odsutstvo roditelja (zbog bolovanja ili drugih roditeljskih problema). Među najgorima su i Meksiko, Kostarika, Kanada, Čile, Izrael, Turska, Irska, Novi Zeland i Švicarska.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh