Bebe i djeca

Srbija: Izrečene prve kazne za roditelje koji nisu vakcinisali djecu

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali djecu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu (Srbija), a prema podacima Prekršajnog suda u protekla tri mjeseca izrečene su tri novčane kazne, kao i 10 opomena.

Vakcinacija - Yumama.com

Od marta prošle godine, kada je stupio na snagu srbijanski Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, uz kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji ne odluče da zaštite dijete od bolesti, podnijeta je 241 prijava, piše “Blic“…

Advertisements

Donijete su 32 odluke, od kojih 21 osuđujuća presuda.

Predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, izjavio je da je broj prijava u ovoj godini četiri puta veći nego prošle godine.

“Sudije izriču opomene, a ne novčanu kaznu, u situacijama kada postoji olakšavajuća okolnost, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu dijete u toku trajanja postupka”, rekao je Marinović.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh