Bebe i djeca

PROKLETSTVO MLAĐEG DJETETA ZAISTA POSTOJI: Roditelji, obratite pažnju jer uopšte nije naivno!

Ako imate dvoje ili više djece, na ono drugo morate paziti mnogo više nego što mislite! Ono ima veći rizik da u životu pravi probleme u školi, postane nasilno, pa čak i da završi u zatvoru.

Majka i dijete - Web-tribune.com

Naime, ako je suditi po izvješatju Džozefa Dojla, ekonomiste sa MIT univerziteta, “prokletstvo mlađeg djeteta” zaista postoji, piše “Kurir“…

Advertisements

Dojl je sa kolegama posmatrao veliki broj istraživanja i došao do zaključka da mlađa djeca (posebno sinovi) imaju nevjerovatnih 40 posto veći rizik da upadnu u probleme u školi ili sa zakonom u poređenju sa starijom djecom iz iste porodice.

Istraživači već neko vrijeme navode da starija djeca imaju bolje rezultate u školi, viši IQ i zarađuju veće količine novca, ali ovo je prva velika studija koja jasno ukazuje na to da su mlađa djeca problematična.

Na osnovu hiljada posmatranih porodica sa više djece iz cijelog svijeta oni su došli do zaključka da su mlađa djeca problematičnija i da imaju veći rizik da postanu i problematični ljudi.

Međutim, zašto je to tako?

Dojl smatra da su roditelji angažovaniji u podizanju prvog djeteta, a mnogo manje oprezni kada je drugo (mlađe) dijete u pitanju. Još jedan važan faktor predstavljaju i uzori djece.

“Prvorođeno dijete ima uzore koji su odrasli ljudi. Drugo dijete imaju pomalo iracionalne uzore – starije braće i sestre čija zrelost je daleko do one odraslih ljudi”, objašnjava on.

Naravno, neće se svaka porodica susresti sa ovim fenomenom i to što ste bili mlađe dijete u porodici ne znači da ćete imati probleme kasnije u životu. Uvijek postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Ipak, ovo je važna informacija za sve roditelje koji podižu drugo dijete jer drugačiji odnos prema njemu može da ima posljedice.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh