Bebe i djeca

Bebe zaista mogu da prepoznaju dobre i loše osobe, i ne plaču bez razloga… Evo kako!

Bebe umiju da prepoznaju lica, ali možda mogu i više od toga! Nedavno istraživanje sugeriše da bebe mogu da prave razliku između dobrih i loših osoba.

Beba - Novi.ba

Advertisements

Mogu li bebe prepoznati lošu osobu?

Jedan eksperiment sproveden na univerzitetu Jejl pokazao je da bebe više vole osobe koje su predusretljive, a da svoje zaključke o ljudima donose na osnovu mikrosignala, prenose “Detinjarije“…

U drugom eksperimetnu bebama su pokazane dvije lutke – dobra, koja je pomogla da se otvori kutija, i loša, koja bi zalupila kutiju. Više od 80 posto beba odabralo je dobru lutku, što pokazuje da bebe zaista umiju da prosude ko je dobar, a ko loš.

Ljudi dolaze na svijet sa urođenom moralnošću“, kazao je za “CNN” Pol Blum, autor knjige “Samo bebe: Porijeklo dobra i zla“.

Kako djeca rastu, sve su bolja u donošenju procjena o drugim ljudima, ne samo na osnovu njihovih postupaka već i na osnovu karakternih crta i mimike. Trogodišnjaci su u stanju da procjene nečiju pouzdanost samo na osnovu lica nepoznate osobe.

Sljedeći put kada vaša beba pokaže netrpeljivost prema novom licu, nemojte to shvatati samo kao hir, savjetuju naučnici. Probajte da bar uzmete u razmatranje bebin sud kada procjenjujete svoje prijatelje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh