Bebe i djeca

8 rečenica koje se ne smiju reći osobi koja je izgubila bebu

Spontani pobačaj je sigurno bolna tema za razgovor. Svi znamo da je bolje prihvatiti taj gubitak nego ga ignorisati, ali pri tome treba pripaziti da uobičajene fraze koje govorimo osobi u žalosti ne budu od veće štete nego koristi.

Beba - Nezavisne

Advertisements

Međutim, to nije slučaj jer je to donekle još tabu tema. Većina smatra kako je to nešto o čemu ne bismo trebali razgovarati ili se praviti da nije ”velika stvar”, ali u stvarnosti, podrškaa u tim teškim trenucima je izuzetno važna, piše “Zadovoljna“…

Ako znate nekoga ko je imao spontani pobačaj i želite ga utješiti (ukoliko ta osoba želi utjehu) , donosimo vam listu fraza koju ne biste trebali izgovarati, piše “Zadovoljna“.

1. Beba ionako nije bila stvarna

Za mnoge žene veza s nerođenim djetetom počinje onog trenutka kada saznaju da su trudne. Život te porodice već tada se promijenio. I da je bila trudna kratko vrijeme, beba je bila stvarna i postojala je. Za nju, beba je bila puno više nego sama gestacijska faza.

2. Barem nisi bila dugo vremena trudna

Istina je što ste duže vremena trudni, može se dogoditi više komplikacija tokom gubitka. Iako ta fraza pokušava umanjiti nanesenu bol, ništa se ne mijenja. Bol, fizička i emocionalna stvarna je i u ranom stadiju trudnoće.

3. Nije bilo suđeno

Kada čujete ovu frazu tokom žalovanja zbog gubitka, to može izazvati složene osjećaje kod osobe koja pati. Osoba može misliti da je napravila nešto pogrešno ili da ta osoba misli da niste spremni postati roditelj.

4. Barem znaš da možeš zatrudniti

Mnoge se žene širom svijeta svakodnevno bore kako bi ostale trudne, a ta borba može doći sa svojom boli i žalosti. Ipak, ne postoji razlog zašto upoređivati jedan problem s drugim.

5. To se događa svima. Nije tako velika stvar.

Za mnoge žene koje traže utjehu, ova rečenica je srcedrapajuća. Spontani pobačaj je čest slučaj, ali to ne znači da ne toj osobi ne trebali pružiti utjehu, podršku i zdravo tugovanje koje dolazi s gubitkom.

6. Možda si trebala / nisi trebala…

Za majčino srce može biti veliki udarac kada sazna da njene bebice više nema. Instinktivno se može početi okrivljavati i pitati se što je pogrešno napravila, gdje je pogriješila i zašto ju je tijelo ”iznevjerilo”. Čuti rečenice možda si trebala ovo ili možda to nisi trebala od nekoga ko bi joj trebao biti podrška sigurno je zadnja stvar koju u tom trenutku želi čuti.

7. Biti ćeš dobro za nekoliko dana

Za neke žene period tugovanja nakon spontanog pobačaja je vrlo kratak i to je sasvim u redu. Ipak, za neke druge, žalovanje može potrajati i može biti komplikovano zbog nekoliko razloga.

Zato, reći nekome da će sve biti u redu za nekoliko dana, bez obzira dolazi li ta rečenica od doktora ili prijatelja, je zapravo pogrešno. Psihičke posljedice mogu potrajati i nekoliko sedmica, a možda će osoba trebati i više vremena od toga.

8. Budi zahvalna za ono što već imaš

Kada neko osjeća veliku bol i tugu, mnogi od nas znaju kako riječ ”izdrži”, baš i ne pomaže. Ova fraza se često govori ženama koja već imaju jedno starije dijete i trenutno žale zbog spontanog pobačaja. Bez obzira na to koliko je djece žena rodila, sasvim je normalno da žali nakon prekinute trudnoće.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh