Bebe i djeca

Mama 4 djece konačno shvatila bit majčinstva, tek nakon što joj je terapeut rekao ovo

Neka i vama ovaj neznanac otvori oči, dobro će vam doći malo njegove terapije.

Constance Hall - Facebook

Poznata “kraljica” među mamama, australijska blogerica Constance Hall, majka četvero djece koja već duže vrijeme zabavlja javnost svojim postovima i ovog je puta “razvalila”. Samo što je ovaj put zabava izostala, a ostalo je nešto puno važnije – činjenica koja će vam se svidjeti jer će vas utješiti. Sve vas mame koje ponekad imate osjećaj da pucate po šavu, prenosi “Index“…

S četvero djece ni Constance nije izuzetak. Neprospavane noći, dnevni raspored gušći od guste magle, često neukrotiva djeca i naravno – kao nuspojava svega toga javlja se misao “ne znam za druge, ali ja se ne osjećam kao dobra mama”.

Sve dok joj dječji terapeut nije uputio kompliment – “Mama, vaša su djeca tako dobra!” Tek se tada pogubila u osjećaju što je dobro, a što ne pa se pred smirenim terapeutom stala opravdavati – “Dobra? Imam osjećaj da će me djeca stjerati u ludaru ponekad. Navečer kada legnem mrtva umorna nemam pojma što me sutra slijedi i jedino mi je pitanje u glavu – gdje ću naći još malo strpljenja i energije za preživjeti sljedeći dan. Eto, toliko se “dobrom” osjećam”.

Napisala je to u postu u kojem je naravno, slijedio i taj čaroban odgovor koji je promijenio sve.

Poslušajte me. Bebe plaču jer je to njihov način komunikacije. Malo veći klinci stalno vrište, a ovi koji se bliže tinejdžerskim godinama stalno pak gunđaju i prigovaraju. A mame – one gunđaju ispod glasa jer moraju nešto reći – i to je način na koji svako od vas komunicira. A sad zamisli da je drugačije. Zamisli da svi vi – šutite. Zamisli tu situaciju pa mi reci sama je li bolje imati kuću punu vrišteće, zdrave djece, djece koja prigovaraju i mama koje pucaju na razna pitanja i zahtjeve. Ili – imati kuću puno djece i tišinu – tihe bebe, sramežljive i bojažljive klince, tinejdžere koji svoje probleme rješavaju vani i nikada nisu kod kuće i s njima roditelje koji šute, zatvoreni jedan prema drugome, s problemima o kojima se ne priča. Razmisli o tome.

A to što misliš da ćeš zbog djece nekada prolupati – hajde razmisli i o tome. Nisi li možda i prije njih bila malo luckasta? Možda ih baš zbog toga imaš toliko?!

Dosta pitanja i pravi odgovori, zar ne?

Ne čudi stoga da je i Constance na kraju konstatovala – i samo tako, odjednom, osjećala sam se kao jako dobar roditelj.

Zato duboko udahnite i samo nastavite s time što radite – dobri ste u tome, znajte!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh