Bebe i djeca

Ovo je glavni razlog zbog kojeg djeca počinju pušiti!

Ako ste roditelj i ako pušite, vjerojatno niste niti svjesni koliko utičete na svoje dijete.

Pušenje - 24sata.hr

Advertisements

Svakom je pušaču teško prestati pušiti, ali ako ste roditelj, to je nabolje što možete u životu napraviti za svoje dijete, piše “Ordinacija“…

Da li ste znali da pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest miliona ljudi, među njima, više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja, a od toga je 175.000 djece. Primarna izloženost djece pasivnom pušenju događa se upravo kod kuće.

Ulogu ne igraju samo nikotin ili toksični spojevi već i 7.000 različitih hemikalija u duhanskom dimu od kojih je najmanje 70 kancerogeno.

“Ako adolescent postane pušač, glavni su krivac roditelji koji također puše”, rekao je Bill Blatt, direktor u American Lung Association. Činjenica je kako 9 od 10 pušača ovu ružnu naviku “pokupi” prije napunjenih 18 godina prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Šta roditelji trebaju znati o učincima pušenja na svoju djecu

Roditelji pušači svojoj djeci prenose poruku da je pušenje dobra navika što će djecu posebno zbuniti jer im se sigurno prenosi i poruka da je navika štetna.

“Doktori savjetuju roditeljima da prestanu pušiti što prije, a ako vam ne polazi od prve za rukom, važno je djetetu naglasiti kako se trudite prestati i da vam je teško. Ovo bi vašem djetetu moglo pomoći da shvati kako ne podržavate pušenje i svjesni ste da je loše za zdravlje. Roditelji koji se još nisu riješili ove navike bi trebali pušiti izvan doma i automobila”, smatra dr. Blatt.

Pasivno pušenje može uzrokovati razvoj bolesti

Djeca pušača imaju 4x veću vjerovatnoću da kasnije u životu razviju neku vrstu srčanih bolesti. Cigaretni dim uzrokuje brojne zdravstvene probleme uključujući česte i teške napadaje astme, infekcije dišnih puteva, infekcije uha, kao i sindrom iznenadne smrti (SIDS) dojenčadi do prve godine života.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh