Bebe i djeca

HOLANĐANKE – NAJOPUŠTENIJE MAME

Studija UNICEF-a pokazala je da su djeca u Holandiji najsretnija na svijetu, a i njihove mame nisu ništa manje zadovoljne. Australijanka Mihal Griner, koja već sedam godina živi u Holandiji, misli da su holandske mame i najopuštenije na svijetu.

mama i dijete na biciklu - Detinjarije

Teško je naletjeti na mamu u Holandiji koja se lahko iznervira i podigne glas, piše ona za “Washington Post”. Holanđanke djeluju kao da uživaju u dečijem društvu i porodičnim aktivnostima. Istovremeno, kao da ne postoji društveno nadmetanje i briga o tome šta o vama misle komšije i hoće li vaša rođendanska proslava zadiviti goste – obično se organizuje malo slavlje kod kuće, a pokloni su skromni. U školama nema odmjeravanja tuđe odjeće i “brendiranja”, pišu “Detinjarije“…

Ono što je ovoj mami upalo u oči je to da se djeca ne posmatraju kao odraz njihovih roditelja, pa samim tim roditelji ne osjećaju toliku odgovornost za dječije uspjehe i neuspjehe. U kulturi u kojoj se ne cijeni kad neko “odskače”, ni djeca ne odrastaju pod pritiskom da budu izvanredna. Nema mnogo domaćih zadataka, već su djeca slobodna da se igraju i budu samostalna od malih nogu.

Najbolje od svega, piše Griner, je što postoji skraćeno radno vrijeme koje praktikuje više od 70% holandskih mama. Tako one ipak zarađuju i posvećuju se poslu, ali im ostaje i vremena da sa prijateljicama popiju kafu. Nisu prinuđene da biraju između gubitka identiteta usljed materinstva i radnog vremena koje im ne dozovoljava da viđaju porodicu.

Država obezebjeđuje odlične uslove za roditelje – besplatne škole, prostupačnu zdravstvenu zaštitu, novčanu pomoć…

Ipak, važna osobina koja holandskim mamama omogućava da sačuvaju živce kad im djeca maju napade bijesa, je uspješno vladanje emocijama koje kao da im je usađeno u DNK. Kontorlisanje emocija je u Holandiji nešto što stiče kao dio kulture i veoma je korisno kada treba pokazati strpljivost prema djeci, zaključuje ona.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh